Sunat Atun: Dönem Başkanı Rumlar, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nü Hayata Geçirsin

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, kısa bir süre sonra AB dönem başkanlığını devralacak olan Güney Kıbrıs’a, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü hayata geçirmesi çağrısında bulundu.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’nde düzenlenen KOBİ Hibe Programı tanıtım resepsiyonuna katılarak, konuşma yaptı.Bakanlıktan verilen bilgiye göre Atun, temel prensibi mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımı olan AB’nin, kısa bir süre sonra dönem başkanlığını devralacak Güney Kıbrıs’ın yanı başındaki komşusunu, en sert izolasyonlar altında tutmaktan imtina etmeyen bir durumda olduğunu vurguladı.

Bakan Atun, “Ben kendilerine şu çağrıyı yapmak istiyorum. Bu başkanlığı bir fırsat olarak görün. Bizlere uzun zamandır söz verilmiş ve ertelenmiş olan Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü bir an önce hayata geçirin. Hayata geçirin ki, Kıbrıslı Türkler de mal ve hizmetlerini AB ülkelerine tercihli tarifeden gönderebilsinler. Bu, adada şu ana kadar yürütülmekte olan görüşmelere ve barış sürecine katkı olması için de bir fırsat olacaktır.” ifadelerini kullandı.Yeşil Hat Tüzüğü’nün bugüne kadar arzulanan ve amaçlanandan öte çok dar bir kapsamda kaldığını hatırlatan Bakan Atun, Yeşil Hat Tüzüğü’nün kapsam ve içeriğinin genişletilmesi gerektiğini kaydetti.

Atun, mal ve hizmetlerin nerede üretildiğine bakılmaksızın ada üzerinde serbestçe dolaşımına imkan verecek gerekli mevzuat ve düzenlemeyi yapmaya hazır olduklarını belirterek, bunun ada üzerinde çok büyük ekonomik potansiyel meydana getireceğini, her iki tarafın da kalkınmasında önemli imkan sağlayacağını kaydetti .