İBM, Türkiye'de Montaj Hattı Kurma Yerine Ortaklık Yoluna Gidecek

Bilgi teknolojisi, yazılım hizmetleri sektörünün önde gelen firmalarından IBM, Türkiye’deki dördüncü ofisini Bursa’da açtı.

IBM Türk Genel Sektör Satış Müdürü Murat Tozan, Türkiye’de üretim bandı kurup montaj yapma yerine, yüksek katma değer sağlayabilecek hizmet birimlerinde işbirlikleri yapmak istediklerini söyledi.

Halen IBM Türk’te 5 şirket bünyesinde bin 400 kişinin istihdam edildiğini belirten Tozan, “Türkiye’de montaj hattı üretimi yaparak geçici bir üretimden ziyade artı değeri, katma değeri yüksek alanlarda özellikle hizmet birimlerinde ve temeli teknolojiye dayanın software alanında işbirlikleri yapmak istiyoruz.” dedi.

IBM’in, Türkiye’deki dördüncü ofisinin açılışının tanıtım programına katılan Tozan, bu sene 101’inci yıldönümünü kutlayan IBM’in, Türkiye’deki 74’üncü yılını kutladığına dikkat çekti. Sektörde en geniş ürün ve hizmet alanını içinde barındıran şirket olduklarını savunan Tozan, katma değeri fazla ürün ve hizmet birimlerine ağırlık verdiklerini söyledi.

Türkiye’de çeşitli üniversitelerle işbirliği içerisinde olduklarını anlatan Murat Tozan, şunları kaydetti: “Örnek olarak ODTÜ’de kamu alanı güvenliğinde merkez açtık. Bilgi Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi’yle belirli alanlarda işbirliği yaptık. Buralarda özel merkezlerimiz var. IBM’in 300 milyon dolar yatırım yaptığı 13 merkezimiz var. Parasal yatırımların yanında belirli konulardaki becerilerin üniversitelere taşınması için bu konunun eksperlerinin Türkiye’ye getirilmesi ve belirli zamanlarda belirli projelerde birlikte üzerinde çalışılmasını istiyoruz. Belirli yerlerde ofisler açıyoruz. Bursa da belli endüstriler açısından hem de inovasyon açısından Türkiye’de ve çevre ülkelerde liderlik yapmaya aday olan bir şehir. Üniversite endüstri işbirliğini Bursa’da artırabileceğimizi düşünüyoruz.”

IBM’in, Türkiye’de 5 şirketi ve bin 400'ün üzerinde çalışanı olduğuna işaret eden Tozan, “Yatırımlarımız kendi organizasyonlarımızı artırmak hem de üniversitelerle sürdürülebilir ortaklıklar diyebileceğimiz yapılar oluşturmak parelerinde ilerliyor. Bunların gerçek değer sağlayacağını düşünüyoruz. Yoksa bunun dışında burada bir şirket kurup üretim bandı şeklindeki bir üretimin hem ülkeye hem de uzun dönemde katma değer sağlayabileceğine çok fazla inanmıyoruz.” dedi .