Gediz, Simav ve Emet Orman İşletme Müdürlüklerine Bağlı Yangın Ekiplerine Eğitim

Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Gediz, Simav ve Emet Orman İşletme Müdürlüklerine bağlı Yangın Müdahale ekiplerine "Yangına Etkin Müdahale Eğitimi" semineri verildi.

Orman yangınlarıyla daha etkili mücadele edilmesi amacıyla verilen "Yangına Etkin Müdahale Eğitimi" seminerlerine Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan M. Eryiğit, Bölge Müdür Yardımcısı Mücahit Eracar, Yangınla Mücadele Şube Müdürü Hamdi Şenyuva, İşletme Müdürleri, İşletme Müdür Yardımcıları, İşletme Şefleri Orman Muhafaza Memurları ve Yangın İşçileri katıldı.

Verilen eğitim seminerleri hakkında bir konuşma yapan Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan M. Eryiğit, ülke ormanlarını tehdit eden orman yangınlarına karşı sadece Orman Bölge Müdürlüğü değil tüm birimlerin duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Bir orman yangını çıktığında tüm birimlerin müdahale edilebilmesi için eksikliklerin tamamlanması gerektiğini belirten Orman Bölge Müdürü Kenan M. Eryiğit, Teknik elemanların ve işçilerin eğitiminin devam ettiğini, Orman Köylülerinin ve çobanların eğitiminin de çok önemli olduğunu vurguladı.

Bölge Müdürü Kenan M. Eryiğit, "Ulaşım organizasyonunda orman yollarının tamir ve bakımının bir an önce bitirilmesi, yangın emniyet yollarının tamir ve bakımlarının tamamlanması şarttır. Yangın emniyet şeritleri ve yangın müdahale cephelerinin ise genç ormanların korunması gayesiyle blok ormanlarda yapılması daha uygundur" dedi.

Seminerde; arazöz ve su ikmal araçlarının alet, edevatları ile işçilerin sırt çantalarında bulunması gereken malzemeler denetlenerek, eksikliklerin giderilmesi için talimat verildi.

Ayrıca pompa kullanımı, pompaların periyodik bakımı, arazözlerin tamiri esnasında ve sezon bitiminde alınması gereken önlemler, yangın söndürme hortumlarının kullanımı ve arazözlerin tabi su kaynaklarından (göl-dere vb.) ikmal yapmaları konularında eğitimler verildi ve ekiplerin hareket kabiliyetlerini artırmak için uygulamalı tatbikat yaptırıldı.

Orman yangınları riskinin en fazla olduğu şu günlerde, işletmelerde tüm personelin katılımı ile yapılan yangın söndürme tatbikatlarında ekipler birbiri ile yarışırken, gerçeğini aratmayan sahneler yaşandı. Başarılı geçen eğitim ve tatbikatların, bölgede olası orman yangınlarına karşı etkili müdahale için büyük önem taşıdığı bildirildi.

Kaynak: İHA