Erdoğan: Sistemik Önemi Olan Ülkeler Politikalarının Yayılmasını Dikkate Almalı

Meksika’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde dünyanın önde gelen liderlerine seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, güçlü ve sürdürülebilir büyümenin sağlanmasında ülkelerin kendi politikalarının tek başına yetersiz kalabildiğini vurguladı.

“Bu noktada, özellikle sistemik öneme sahip ülkelerin politikalarının yayılma etkilerini de dikkate alarak oluşturması gerektiğinin altını çizmek istiyorum” diyen Erdoğan, Türkiye örneğini anlattı. Erdoğan, “Bizim tecrübemiz, güvenilir orta vadeli programların, krizin etkilerini en aza indirmede ve istihdamı artırmada kilit önem taşıdığını ortaya koymuştur. Bilhassa son dönemde Türkiye’de iyi tasarlanan orta vadeli programların uygulanması büyümede, istihdamda, kamu maliyesi göstergelerinde ve piyasada güvenin artmasında merkezi bir rol oynadı. Bu bağlamda, gelişmiş ülkelerin güvenilir orta vadeli programları kararlılıkla uygulamaları, küresel ekonominin güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme rotasına oturtulması bakımından önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Erdoğan, ‘Küresel Ekonomi ve Güçlü, Sürdürülebilir ve Dengeli Büyüme Çerçevesi’ konulu G20 Zirvesi’nin birinci çalışma oturumunda bir konuşma yaptı. Dünyanın önde gelen ülkelerinin liderlerinin katıldığı oturumda konuşan Erdoğan, ilk olarak zirveye ev sahipliği yapan Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon’a, hükümet yetkililerine ve Meksika halkına teşekkür etti.Erdoğan, konuşmasında 2011 yılında Cannes’te yapılan G-20 Zirvesinde verilen taahhütler ve sonrasında atılan adımlar neticesinde, 2012 yılının dünya ekonomisi için çok daha iyi geçmesini beklediğini söyledi.

Özellikle Avrupa bölgesine ilişkin risk ve belirsizliklerin artarak devam ettiğine dikkat çeken Erdoğan, “Maalesef 4 yıldır gösterilen çabaya rağmen, gelişmiş ülkelerde kamu borç oranları ve işsizlik hala çok yüksek seviyelerde seyrediyor. Ayrıca, son dönemlerde bir miktar gerilemesine rağmen, enerji fiyatlarının yüksek düzeyi ve aşırı oynaklığı, küresel ekonomi için bir tehdit olmaya devam ediyor” dedi.

"SADECE BİR EYLEM PLANI HAZIRLANMASI YETERLİ DEĞİL"G20 zirvesini söz konusu riskleri bertaraf edecek politikaları ve taahhütleri güçlü bir şekilde ortaya koymak için bir fırsat olarak gördüğünü aktaran Erdoğan, bu kapsamda da Los Cabos Büyüme ve İstihdam Eylem Planı’nın iyi bir yol haritası olduğunu düşündüğünü dile getirdi. Erdoğan, “Daha önceki zirvelerde de ifade ettiğim gibi, sadece bir eylem planı hazırlanması tabii ki yeterli değil. Bu plan kapsamında öngörülen politika ve taahhütlerin, zamanında ve kararlılıkla uygulanması gerekiyor. Uygulama sonuçlarının şeffaf bir şekilde ortaya konulması da önemli.” diye konuştu.

Bu yaklaşımın, aynı zamanda uluslararası kamuoyunun G-20 platformuna olan inancını pekiştireceğinin altını çizen Erdoğan, bugün hemfikir olunan G20 taahhütlerinin takibine ilişkin çerçevenin, bu zirvenin en önemli sonuçlarından biri olduğunu düşündüğünü aktardı. Küresel ekonomide yaşanabilecek her türlü yeni gelişme karşısında G-20 çatısı altında tam bir işbirliği içerisinde olunması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ihtiyaç duyulabilecek yeni adımların koordineli bir biçimde hep birlikte atılması gerektiğini kaydetti.

"AVRUPA BIRLİĞİ’NDE YAPISAL SORUNLARIN GİDERİLMESİ İÇİN HIZLA ADIM ATILMALI"Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kapsamda, küresel ekonomiye ilişkin olarak, önemli gördüğüm bazı hususları kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle, Avrupa Birliği’nde yapısal sorunların giderilmesi konusunda adımların hızla atılmasının ve Birlik içinde dayanışma ruhunun sağlanmasının son derece önemli olduğunun altını bir kez daha çiziyorum. Ayrıca kamu maliyesi ve para politikasında hareket alanı bulunan ülkelerin, atacakları adımlarda büyüme ve istihdam önceliğini korumaları önem arz ediyor. Sadece para ve maliye politikaları ile kalıcı ve gerçek bir büyüme elde edilmesi mümkün değil. Uzun vadede güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümenin yapısal reformlar ile mümkün olabileceği hatırdan çıkarılmamalı.’’Bu eylemlerin, zirve sonucunda altına imza konulacak Los Cabos Eylem Planı’nın da ana iskeletini oluşturduğunu belirten Erdoğan, bunların hayata geçmesi için hep birlikte çaba sarf edilmesi ve G20 bünyesinde oluşturulan takip mekanizmalarının etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

Güçlü ve sürdürülebilir büyümenin sağlanmasında ülkelerin kendi politikalarının tek başına yetersiz kalabildiğini dile getiren Erdoğan, “Bu noktada, özellikle sistemik öneme sahip ülkelerin politikalarının yayılma etkilerini de dikkate alarak oluşturması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bizim tecrübemiz, güvenilir orta vadeli programların krizin etkilerini en aza indirmede ve istihdamı artırmada kilit önem taşıdığını ortaya koymuştur. Bilhassa son dönemde Türkiye’de iyi tasarlanan orta vadeli programların uygulanması büyümede, istihdamda, kamu maliyesi göstergelerinde ve piyasada güvenin artmasında merkezi bir rol oynadı. Bu bağlamda, gelişmiş ülkelerin güvenilir orta vadeli programları kararlılıkla uygulamaları, küresel ekonominin güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme rotasına oturtulması bakımından önem taşıyor.’’