20 Milyon Avroluk Kredi Sözleşmesi İmzalandı

Mersin'de yapımı planlanan Batı Atıksu Arıtma Tesisi'ni kapsayan 20 milyon avroluk kredi sözleşmesi imzalandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Belediye Meclis Toplantı Salonu'ndaki imza töreni öncesi yaptığı açıklamada, Mersin için önemli bir projeyi daha hayata geçireceklerini söyledi.

Batı Atıksu Arıtma Tesisi'nin bu yıl içinde inşaatına başlanacağını ifade eden Özcan, ''Yaşadığımız sıkıntıları sabırla çözerek bugünlere geldik'' dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin sınırları genişledikten sonra iki arıtma tesisi yapmaya karar verdiklerini anımsatan Özcan, şöyle devam eti:

''Bu iki tesisin ihalesine çıkarken, ikisinin birden yapılmasını sağlayacak çalışmaları hazırlamıştık. Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'ni yaparak hizmete açtık. Ancak Mezitli'deki tesisin arsa kamulaştırmasında yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle bunu gerçekleştiremedik. Daha sonra arsa sorununu çözerek, Kandak Deresi hizasında yaklaşık 75 dönümlük araziyi Maliye Bakanlığı'ndan satın aldık. Batı Atıksu Arıtma Tesisi'nin projelendirilmesini ve inşaatını finanse etmek için kullanılacak olan 20 milyon avro kredi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından finanse ediliyor.''

Özcan, 2009'da inşa edilen ve 2010 yılında hizmete alınan mevcut Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'nin şehrin yüzde 80'ine hizmet verdiğini belirterek, ''Batı bölgesindeki yüzde 20 miktarındaki atıksuyun arıtılması için Mezitli'de atıksu arıtma tesisini inşa edeceğiz. Bu sayede atıksuların yüzde 100'ü arıtılacak. Bu proje, Mersin'in Mezitli bölgesindeki atıksu arıtma hizmetlerinin kalitesini ve güvenilirliğini büyük oranda artıracak. Tesis istenirse Tömük, Arpaçbahşiş, Çeşmeli ve Kargıpınarı beldelerine de hizmet verebilecek büyüklükte planlandı'' diye konuştu.

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Kamil Ülgen de her geçen gün nüfusu artan Mezitli ilçesinin atık sularını toplamak için altyapı ve arıtma tesisi çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü anlatarak, ''Bölgeye hayat verecek olan günde 30 bin metreküp kapasiteli atıksusu arıtma tesisini, 2014'de bitirerek devreye alacağız. Bu tesis ile Mezitli'deki atık sudan kaynaklanan çevre kirliliğinin yanı sıra Akdeniz'in kirlenmesinin de önüne geçeceğiz'' dedi.

Konuşmaların ardından 20 milyon avroluk kredi anlaşması Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan, EBRD Türkiye Direktör Vekili Şevki Acuner ve MESKİ Genel Müdürü Ülgen tarafından imzalandı.

Kaynak: AA