İngilizler Azaldı Hollandalılar Arttı

Muğla’nın Dünyaca ünlü Dalyan Kanalı ve İztuzu Plajı, yazın gelmesi ile birlikte yerli ve yabancı turistlerin bölgede tercih ettiği yerlerin başında geliyor.

İngilizler Azaldı Hollandalılar Arttı
Şubat ayında sezonu açmasına rağmen yeni yeni doluluk yaşamaya başladı.

Geçtiğimiz yıl 1 Milyon Turist hedefleyen ve bu rakama çok yaklaşan Dalyan’da Mart, Nisan ve Mayıs aylarında geçen yıla göre düşüş yaşanırken, Haziran ayı ise geçen yılla aynı seviyeye ulaşmış durumda. Geçtiğimiz yıllarda bölgede İngiliz turistler ilk sırada yer alırken, bu yıl ise İngilizler’de büyük düşüş yaşanıyor. İlk sırayı ise Hollandalılar almış durumda. Şu anda bölgeye gelen 2 turisten 1’i Hollandalı.

KARADAN ULAŞIM YOK

2011 yılında Avrupa’nın En İyi Plajı ve yine geçtiğimiz yıllarda da En İyi Aile Plajı seçilen, Caretta Caretta Kaplumbağalarının yumurtlama bölgesi olması ile de adını tüm dünyaya duyuran Dalyan İztuzu Boğazağzı Plajına karayolundan ulaşım bulunmuyor. Eşsiz manzarası ve sazlıkları ile Dalyan kanallarından yaklaşık 40 dakikalık bir yolculuk sonrası varılabilen plajdan dönüş içinde yine bu tekneler kullanılıyor. Dalyan Tekne Kooperatifinin dolmuş tekneleri gidiş-dönüş 10 liraya İztuzu Plajına ulaştırıyor. Şubat ayında başlamasına rağmen yeni yeni sezonun başladığı Dalyan’da şu an İztuzu’na günde 60-70 tekne gidiyor, ancak bu rakamın sezon ortasında günlük 200’ü aşacağı tahmin ediliyor.

İNGİLİZLERDE DÜŞÜŞ VAR

Dalyan Boğazağzı Plajı Dalyan Belediyesi tarafından işletiyor. Dalyan Boğazağzı İşletmeleri Sorumlusu Hüsnü Sarı Boğazağzı plajında 3 Şubat itibariyle sezonu açtıklarını belirterek, “Geçen yıla göre Şubat ayında günü birlik turlarda bir artışımız oldu fakat Mart, Nisan ve Mayıs aylarında 20 bin kişiye yakın günü birlik turlarda kişi sayısının azaldığını görüyoruz. Haziran ayında ise ilk 16 günde geçen yılla aynı oranda gidiyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda bölgeye gelen turist sayısında İngilizlerin başı çektiğini belirten Hüsnü Sarı, “Şu anda ağırlıklı olarak Hollandalı misafirlerimiz daha fazla, ardından Almanlar ve İngilizler geliyor. İngilizlerde düşüş olduğunu görüyoruz bunu da onların ekonomilerine bağlıyorum. Fakat beklentimiz yerli turistin daha fazla olacağı. Geçen yıl zaten yerli turistte artış olmuştu, şimdi okulların kapanması ile birlikte yerli turistler gelmeye başladı” dedi.

DEPREM ETKİLEMEDİ

Ölüdeniz’de yaşanan depremin İztuzu’nu etkilemediğini belirten Hüsnü Sarı, “Ölüdeniz’de yaşanan depremin buraya etkilediğini düşünmüyorum. Fakat bu yıl günü birlik gruplarda Marmaris ve Fethiye’den gelen turistlerin sayısında büyük düşüş olduğunu görüyoruz. Buna karşın Dalyan’da konaklayan, yatılı dediğimiz insanların ise fazlalaştığını görüyoruz. İlk 3 ay bazında günü birlik turlarda düşüş var ama geçen yıl ki rakamı bulacağız, 1 milyona yaklaşacağız. Geçen Boğazağzı tesislerine kayıtlı 266 bin kişi geldi, buraya gelen dolmuş olarak günlük tur teknelerinden buna dahil değil. 2009 ila 2011 yıllarına bakınca her yıl %15 artışımız görülüyor, geriye gitmedik hep ileriye gidiyoruz. Özellikle geçen yıl Türk misafirlerimizle bu artış daha da fazla oldu” dedi.

Kaynak: İHA