Trabzon’da Günde 21 Ton Ambalaj Atığı Geri Kazanılıyor

Trabzon’da ambalaj atıkları ayrıştırılarak toplanırken, uygulama ile yılda 245 bin ağacın kesilmesi önleniyor.

Trabzon’da Günde 21 Ton Ambalaj Atığı Geri Kazanılıyor
Günde ortalama 21 ton ambalaj atığının geri kazanıldığı Trabzon, geri dönüşüm konusunda Türkiye’nin en başarılı illeri arasında yer alıyor.

Trabzon Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu ‘Geri Dönüştürülebilir Ambalaj Atıkları' toplanmasında lisanslı firmalarla ortaklaşa yürütülen çalışmalar kapsamında Trabzon’da oluşan çöpün yüzde 9’u Ambalaj Atığı olarak geri kazanıldı. Belediye mücavir alanında günde ortalama 83 bin ton çöp oluşurken; toplanan atıkların içerisinde 14 bin 400 ton kağıt, 6 bin ton plastik, bin 200 ton metal ve diğer ambalaj atıkları yer alıyor. Başlatılan uygulama ile 81 bin 600 adet ağacın kesilmesi önlenirken mücavir alan içerisinde oluşan ambalaj atıklarının yüzde 50’si toplanıyor. Bu uygulama ile 33 bin ton petrol, bin 200 ton metal hammaddesinin tasarruf edilmesi sağlanırken; ülke ekonomisine önemli bir katkı yapıldığı gibi doğal kaynakların gelecek nesillere bırakılması sağlandı. Toplanan çöp azaltılarak yaklaşık 2 milyon 160 bin TL tasarruf yapıldı. Ambalaj atığı toplama faaliyetleri çerçevesinde mahallelere 600 adet geri dönüşüm konteyneri yerleştirilirken, sokak toplayıcılarının büyük bir kısmı sisteme dahil edildi ve tesislerde 50 kişinin istihdamı sağlandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir kent bırakmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Gümrükçüoğlu “Çöpün kaynağından ayrıştırılarak toplanması çok önemli. Dünya genelinde yaptığımız araştırmalarda gelişmiş ülkelerin çöpü kaynağından ayrıştırarak topladıkları tespit ettik. Bu şekilde doğanın korunmasına ve ülke ekonomisine de ciddi katkılar sağlanıyor. Projenin uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Ambalaj atıklarının kaynağından ayrıştırılarak toplanması uygulaması ile yılda 245 bin adet ağacın kesilmesinin önlendiğini kaydeden Gümrükçüoğlu, böylece ülke ekonomisine 2 milyon 160 bin TL’lik katkı sağlandığını belirtti.

Kaynak: İHA