Myanmarlı Muhalif Lider Suu Kyi, 24 Yıl Sonra İlk Pasaportunu Aldı

Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Kyi, 24 yıl aradan sonra bugün ilk pasaportunu aldı.

Myanmarlı Muhalif Lider Suu Kyi, 24 Yıl Sonra İlk Pasaportunu Aldı
Suu Kyi, Norveç ve İngiltere’yi ziyaret etmeyi planlıyor. Suu Kyi’nin yardımcısı Htin Kyaw, muhalif liderin pasaportunun Myanmar İçişleri Bakanlığı’ndan alındığını söyledi.

Suu Kyi’nin 24 yıl aradan sonra aldığı ilk pasaportun geçerlilik süresinin ise 3 yıl olduğu kaydedildi. Aung San Suu Kyi’nin, 1988’de hasta annesine bakma için Myanmar’a döndüğünden bu yana pasaportu yoktu. Yetkililer, ülkeye dönen Suu Kyi’nin pasaportunun teslim etmesi gerektiğini bildirmişti. Myanmar’da demokrasi için mücadele eden hareketin lideri olan Suu Kyi, ülkede askeri cunta rejimi döneminde 15 yıl ev hapsinde tutulmuştu.

Ev hapsi ayrıca Suu Kyi’yi 1991’de aldığı Nobel Barış Ödülü için Norveç’teki törene de katılmaktan alıkoymuştu. Myanmarlı muhalif lider, Norveç’i önümüzdeki haziranda ziyaret etmeyi planlıyor.Cunta rejimi döneminde Suu Kyi, ülkeye geri dönememe endişesi ile yurt dışına gitme fırsatlarını da geri çevirmişti. Suu Kyi ayrıca İngiliz vatandaşı eşi Michael Aris’i de 1999’da kanserden ölmeden önce ziyaret edememişti.

Kasım 2010’da ev hapsi son bulan Aung San Suu Kyi, birkaç yabancı hükümetten ülkelerini ziyaret etme daveti aldı. Yakın zamanlarda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suu Kyi bir zamanlar çalıştığı New York’taki BM merkezine davet etmişti. Myanmar’ı ziyaret eden İngiltere Başbakanı David Cameron da muhalif lideri ülkesine davet etmişti .