Mersin Firmalarının Şubat Ayı İhracatı 122 Milyon Dolar

Mersin firmalarının, 2012’nin ilk iki ayında gerçekleştirdikleri ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 238 milyon dolara geriledi.

Mersin firmalarının 2012 Şubat ayı ihracatı ise bir önceki aya göre yüzde 5 artarak 122 milyon dolara yükseldi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Şubat 2012 Bülteni yayınlandı. İHA muhabirinin bültende yer alan verilerden derlediği bilgilere göre, 2012 yılı Ocak-Şubat döneminde Türkiye’de gerçekleştirilen ihracat, 2011 yılı aynı dönemine göre yüzde 13 oranında artarak 22 milyar dolara, ithalat ise yüzde 2 oranında artarak 35 milyar dolara yükseldi.

Bültendeki Mersin rakamları incelendiğinde, TÜİK tarafından açıklanan geçici verilere göre, yılın ilk iki ayında Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracat, önceki yıla göre yüzde 10 artarak 1,2 milyar dolara, ithalat ise yüzde 13 artarak yaklaşık 2,1 milyar dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 59’dan yüzde 58’e gerilerken, dış ticaret hacmi ise geçen yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 3,3 milyar dolara ulaştı. Söz konusu dönemde Türkiye’de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5’i, ithalatın ise yüzde 6’sı Mersin’den yapıldı.

MERSİN FİRMALARININ İHRACATI ŞUBAT’TA ARTTI

Mersin firmalarının ihracat-ithalat rakamlarına bakıldığında, ilk iki ayda geçen yıla göre azalma, Şubat’ta ise bir önceki aya göre artış olduğu gözlendi. 2012 yılı Ocak-Şubat döneminde Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilen ihracat, geçen yıla göre yüzde 4 azalarak 238 milyon dolara, ithalat ise yüzde 6 azalarak 172 milyon dolara geriledi. Yılın ilk iki ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 136’dan yüzde 138’e yükselirken, dış ticaret hacmi ise yüzde 5 azalarak yaklaşık 410 milyon dolara düştü. Söz konusu dönemde Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracatın yüzde 20’si, ithalatın ise yüzde 8’i Mersin firmaları tarafından gerçekleştirildi.

İlk iki aydaki azalışa rağmen, Mersin firmalarının gerçekleştirdiği Şubat ayı ihracatında bir önceki aya göre yüzde 5, ithalatta ise yüzde 8’lik artış oldu.

2012 yılı Şubat ayında Mersin firmaları ihracatı, 2011 yılı aynı ayına göre yüzde 2 artarak yaklaşık 122 milyon dolara, ithalatı ise yüzde 1 artarak yaklaşık 90 milyon dolara yükselmiştir. Şubat ayında dış ticaretteki gelişmeler, geçen yılın Şubat ayı ile karşılaştırıldığında; ihracat içerisinde önemli ağırlığa sahip olan tarım ve hayvancılık sektöründeki azalışa karşın, başta ana metal sanayi olmak üzere, plastik ve plastik ürünleri sektörlerindeki artış, ihracatın yukarı yönlü hareketinde belirleyici oldu. İthalat içerisinde önemli paya sahip olan kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıtlar ile gıda ürünleri ve içecek sektörleri azalışına rağmen; tarım ve hayvancılık, kimyasal madde ve ürünler ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat sektörleri, ithalattaki artışta etkili oldu.

AFRİKA ÜLKELERİNE İHRACATTA ARTIŞ VAR

İhracattaki gelişmeler ülke grupları itibariyle incelendiğinde; 2012 Şubat ayında Asya ve Avrupa ülkeleri ihracatında 2011 yılı Şubat ayına göre azalış olduğu ve toplam ihracat içerisindeki paylarının gerilediği gözlenirken, söz konusu ülke gruplarındaki azalışlarda Asya ülkeleri içerisinde İran ve İsrail, Avrupa ülkelerinde ise Rusya ve KKTC ihracatındaki gerileme etkili oldu.

Bültende, Kuzey Afrika’da yer alan Libya, Mısır ve Tunus ülkelerinde gözlenen ihracat artışlarının Afrika ülkeleri ihracatında yukarı yönlü hareketlenmelerde etkili olduğu kaydedilirken, Arap Baharı’nın olumsuz etkilerinin geride kaldığının da bir göstergesi olarak değerlendirildi.

İthalattaki gelişmeler ülke gruplarına göre değerlendirildiğinde ise 2012 Şubat ayında Avrupa ülkeleri ithalatında geçen yılın aynı ayına göre yukarı yönlü hareketlenmeler olurken, Asya ülkelerinde gerileme olduğu; bu gelişmelere paralel olarak toplam ithalat içerisindeki paylarında da Avrupa ülkelerinde artış, Asya ülkelerinde azalış olduğu gözlendi. Bültende, Avrupa ülkeleri ithalat artışında Rusya ve Fransa’nın; Asya ülkeleri azalışında ise Hindistan ve Güney Kore’nin etkili olduğunun altı çizildi .
Kaynak: İHA