Putin’in Yemin Törenine Muhalefet Gölgesi

Rusya lideri Vladimir Putin bugün TSİ 12:00’da başlayacak törenin ardından yemin ederek devlet başkanlığı koltuğuna resmen oturacak.

Putin’in Yemin Törenine Muhalefet Gölgesi
2000’den bu yana Rusya’nın en güçlü ismi olan Putin, selefi Dmitri Medvedev’i de başbakan olarak atayacak. Ancak törenden bir gün önce sokağa çıkan Putin karşıtları ortalığı karıştırdı. Aralık ayından bu yana devam eden gösterilerin sönmeye yüz tuttuğu yönündeki tahminleri de boşa çıkardı. Uzmanlara göre on binlerce kişinin polisle karşı karşıya geldiği, bir fotoğrafçının yaşamını yitirdiği ve 400’den fazla göstericinin gözaltına alındığı olaylar Putin karşıtı mitinglerin radikalleştiği anlamına geliyor.Ria Novosti’ye değerlendirmede bulunan Uluslararası Enstitü uzmanlarından Yevgeni Minçenko, durumun Putin için iyi olmadığını, kendisinin daha sakin olunmasını arzu ettiği halde insanların protestoya yöneldiğini söyledi.

HÜKÜMET HALKIN TALEPLERİNİ ANLAYAMADI

Son dönemde gerçekleşen benzer gösterilerin daha sakin geçmesine rağmen son gösterinin şiddete yönelmesi uzmanları endişelendiriyor. Bağımsız uzmanlardan Stanislav Belkovski, toplumda protesto meylinin olduğunu, halkın Avrupa standartlarında bir ülke istediğini ifade etti.

Siyaset Teknolojileri Merkezi’nden Aleksey Makarkin ise gösterilerin radikalleştiğini, hükümetin talepleri anlamada yetersiz kaldığını vurguladı.

PUTİN GÖSTERİLERE İZİN VERMEYEBİLİR

Putin’in muhalefetle diyalog şansını kaybettiğini iddia eden Makarkin, “Yönetim parlamento dışı muhalefetle nasıl diyalog kuracağını bilmiyor ve bunu sevmiyor. Büyük bir ihtimalle Rusya lideri Kremlin’e çıkmasının ardından şehir merkezinde bu tür gösterilere izin vermeyecek.” öngörüsünde bulundu.Putin’in yemin töreni sırasında da sokağa çıkmayı planlayan ve izinsiz gösteri yapacak muhalif gruplara polisin müdahalede bulunması bekleniyor. Flashmob tarzı gösteri yapacak muhalefet, çevre yolunda el ele tutuşarak insan kordonu oluşturacak .