Erdoğan: Suriye’ye Sıcak Bakan Bazı Ülkeler,güvenlerinin Azaldığını Ortaya Koydu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Başta Suriye’ye çok sıcak güven veren bazı ülkeler, şimdi bazı güvenlerinin daha da azaldığını bazı uygulamalarıyla ortaya koydular.” dedi.

Başbakan Erdoğan, Gaziantep Havalimanı’nda Slovenya’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesi basın toplantısı düzenledi.

Gün içerisinde Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’na gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili görüşlerini ve değerlendirmelerini aktaran Erdoğan, “Geçen yıl Nisan ayında Suriye’de başlayan olayların ardından çok sayıda Suriye vatandaşı aileleriyle birlikte ülkemize giriş yaptılar. Biz Türkiye olarak ülkemize giriş yapan Suriyelilere uluslar arası hukuk çerçevesinde geçici koruma sağlıyoruz. Geçici koruma rejimi çerçevesinde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile de yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. 2011 yılı Nisan ayından bu güne Suriye’den Türkiye’ye giriş toplamda 40 bin 807 kişi olmuştur Bu 40 bin 807 kişiden 17 bin 796’sı tekrar ülkelerine, gönüllü olarak dönüş yapmışlardır. Bu yılın Nisan ayında Suriye ordusunun ülkemize yakın sınır bölgelerine yaptığı saldırılar girişleri artırsa da Annan Planı’yla birlikte geri dönüşler bir miktar ivme kazandı.” diye konuştu.

Mevcut durumu da rakamlarla açıklayan Erdoğan, “Şuan itibariyle Kilis Öncüpınar Kampı’nda Hatay Altınözü 1 ve 2, Yayladağı, Reyhanlı, Apaydın kamplarında, Gaziantep, İslâhiye ve Şanlıurfa Ceylanpınar kamplarında, yani 8 kampta toplam 23 bin 11 Suriyeli kardeşimizi misafir ediyoruz. Kilis’te ziyaret ettiğimiz kampta ise, 2001 konteynerde 9 bin 633 Suriyeli misafir kalıyor. Kilis’teki kampın kapasitesi 12 in kişiye çıkarılacak. Çalışmalar tamamlandığında konteyner sayısı da 2060’a yükselmiş olacaktır. Ayrıca, Hatay’da bulunan misafirlerin tamamı da Kilis Öncüpınar Kampı’yla birlikte hepsi 10 bin kişi kapasiteli Gaziantep İslahiye kampına ve 20 bin kişi kapasiteli Şanlıurfa Ceylanpınar kampına nakledilecek." ifadelerini kullandı. Olayın uluslar arası boyutunda 3 önemli aktör olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şunları kaydetti: “Biri BM Güvenlik Konseyi, diğeri Arap Ligi, bir diğeri de İslam İşbirliği Teşkilatı. Her 3 teşkilatla da irtibatımız, görüşmelerimiz sıcak şekilde devam ediyor. Bunun zaten kesilmesi söz konusu değil. Bundan sonraki süreçte de bu irtibatlarımız devam edecektir. Onların özellikle Suriye üzerindeki hassasiyetlerini daha da artırmanın gayretleri içerisindeyiz. Başta Suriye’ye çok sıcak güven veren bazı ülkeler, şimdi bazı güvenlerinin daha da azaldığını bazı uygulamalarıyla ortaya koydular. Örneğin, son olarak BM Güvenlik Konseyi’nin gözlemci misyonunda 50 üye tespiti söz konusuydu. Daha sonra Rusya Federasyonu yapmış olduğu müracaatla orda bir ön alma gayretiyle bu rakamın 300’e çıkarılması gibi bir teklifle yaklaştı. Biz o ara Çin’deydik. Biz de bu 300 yetmez, bin, 2 bin, 3 binlere varması lazım. Çünkü bu gözlemci misyonunun aynı anda Suriye’nin bütününde varlığını hissettirmesi lazım dedik. Bizler de bunun takibin yapıyoruz ve yapmaya devam
edeceğiz. “