33 Ülkenin Öğrencileri, Yunus Emre’nin Diliyle Ülkelerini Tanıttı

Uluslararası Yunus Emre Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Uluslararası Öğrenci Buluşmaları’ Eskişehir’de yapıldı.

33 Ülkenin Öğrencileri, Yunus Emre’nin Diliyle Ülkelerini Tanıttı
33 farklı ülkeden üniversite öğrencileri Yunus Emre’nin ‘Sevelim Sevilelim’ çağrısı ile ülkelerinin kültürel değerlerini Eskişehirli vatandaşlara ve tarihi Odunpazarı’nı ziyaret eden turistlere tanıttı.Sevgi ve Hoşgörü Mimarı Yunus Emre’yi anma etkinlikleri kapsamında Eskişehir’in tarihi Odunpazarı İlçesi’nde ‘1. Uluslararası Öğrenci Buluşmaları etkinliği düzenlendi.

Dünyanın 33 ülkesinden Türkiye’de öğrenim gören üniversite öğrencilerinin açtığı stantlarda, öğrenciler kültürlerini tanıtma imkanı buldu. Yöresel kıyafetlerden yemeklerine, Ülkerlerinin para birimlerinden süs eşyalarına kadar birçok kültürel değerleri vatandaşlara tanıtan öğrenciler, ülkeleri hakkında bilgileri stantları ziyaret edenler ile paylaştı.Etkinliğin yapıldığı alanın tarihi Odunpazarı ilçesi olması nedeniyle, bölgeye gelen turistler de öğrencilerin açtıkları stantları gezme imkanı buldu. Ziyaretçiler, yöresel kıyafetler giyen öğrencilerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Etkinlikte, Makedonya, Kırgızistan ve Kerkük’lü öğrenciler yöresel halk oyunlarını izleyenlerle paylaştı. Zaman zaman etkinliğe katılanların da eşlik ettiği halk oyunları izleyenler tarafından büyük alkış aldı.

"TÜRKİYE BİZİM İKİNCİ ÜLKEMİZ"

Öğrencilerin açtıkları stantlardan en çok ilgi göreni ise Somalili öğrencilerin açtığı stant oldu. Somali yöresel eşyaları ve kültürel değerlerinin tanıtıldığı standı ziyaret eden vatandaşlar, yaklaşık 20 kişilik Somalili öğrenci grubunun sıcakkanlı davranışları büyük ilgi gördü. Vatandaşlar öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirmek için sıraya girdi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnşaat Bölümü’nde okuyan Somalili öğrenci Mahmud Muhammed, düzenlenen etkinliğin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Muhammed şöyle devam etti: "Güzel kültürümüzü insanlara tanıtmak için geldik. Türkiye bizim ikinci ülkemiz. Hem Müslüman olarak hem yaşadıklarımız olarak bizim kardeşimiz." dedi.

Muhammed, etkinlikte en çok ilgilerin kendilerinde olmasından dolayı oldukça mutlu olduklarını söyledi.

Düzenlenen etkinliğin Eskişehir için önemli olduğunu vurgulayan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, 2013 yılında düzenlenecek olan Türk Dünyası Kültür Başkenti hazırlıklarının bir provası olduğunu belirtti.

Sakallı, "Eskişehir, hükümetin destekleri çerçevesinde 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. Bugün yaptığımız, Dünya Başkentliği etkinliklerine bir alt yapı şeklinde. Tarihi Odunpazarı beldesinde ziyarete gelen turistler ile beraber dünya kültürlerini tanıtıyoruz." diye konuştu.

Yunus Emre Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Musa Karadaş ise etkinliğin amacının Eskişehir’de Türkiye’de okuyan yabancı öğrencilere yoldaş olmak, dert ortağı olmak, maddi ve manevi problemlerini çözmek olduğunu belirtti.

"Bunlar bizim yurtdışı elçilerimiz olacak." diyen Karadaş, öğrencilerin ülkelerinde her zaman Türkiye’yi iyi tanıtmalarını istediklerini söyledi.

Karadaş konuşmasına şöyle devam etti: "İyi görüntülerle Eskişehir’den ayrılsınlar istiyoruz. Bugün de burada birincisini düzenlediğimiz ve bundan sonraki süreçte de geleneksel olarak yapmaya çalışacağımız 1. Uluslar arası öğrenci buluşmasını tertip ettik. Yaklaşık 33 farklı ülkeden arkadaşımız kendi ülkelerini temsil ediyorlar. Eskişehir halkına tanıtıyorlar. Çok güzel bir ortam. İnsanlar hiç görmediği bilmediği insanlarla tanışmak suretiyle ufku açılıyor."