Türkiye'de İlk Kez Yüksek Elektromanyetik Enerji Kablosuz Olarak Aktarıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi Plazma Araştırma Laboratuvarı'nda Doç. Dr. Lütfü Öksüz ve ekibi, Türkiye’de ilk kez yüksek güçle yüksek elektromanyetik enerjiyi bir noktadan diğer bir noktaya kablosuz aktarmayı başardı.

Türkiye'de İlk Kez Yüksek Elektromanyetik Enerji Kablosuz Olarak Aktarıldı
Buluşu ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Öksüz, “Ülkemizde ilk defa yüksek güç yüksek frekans mikrodalga radyofrekans sistemini SDÜ Plazma Araştırma Laboratuarı'nda Kanadalı ortaklarımızla ve ABD’li ortaklarımızla beraber kurduk. Bu sistemler ülkemizde bildiğimiz kadarıyla hiç yok ve ilk defa üniversitemizde kuruldu. Bizim yaklaşık yarım metreden, bir metreden neon lambaları arada hiçbir bağlantı olmadan yakabiliyoruz. Yani dalgayı, enerjiyi transfer edip neon lambaları bir metre uzaktan yakabiliyoruz.” dedi.

Başarıyla gerçekleştirilen bu deneyin ne anlama geldiğini de açıklayan Öksüz, "Bu şu demek, bir metre uzaklıkta biz neon lambaları yakabilecek kadar enerjiyi transfer edebiliyoruz ve bu da aynı zamanda ortadaki bir bilgisayar sistemi, araba ya da herhangi bir sistemi yakabilecek enerjiyi yani onu tahrip edebilecek enerjiyi transfer edebiliyoruz. Ama asıl amacımız bunu daha uzaklara transfer edebilecek sistemleri kurmak ve bunları geliştirmek." diye konuştu.

Elektromanyetik enerjiyi daha uzaklara transfer edebilecek sistemlere sahip olmanın gelecekte ülke savunması için stratejik bir değer taşıdığına dikkat çeken Öksüz sözlerini şöyle sürdürdü:"Geleceğin savaşları bundan sonra kimyasal sistemlerle kimyasal bombalarla olmayacak. Elektromanyetik bombalarla olacaktır. Elektromanyetik dalgaları yönlendirip bir ülkenin komünikasyon sistemleri, nükleer santralleri ya da hidroelektrik santralleri tamamen göçertilebilecektir. Uyduları düşürmek istiyorsak, uçakları düşürmek istiyorsak, tankları durdurmak istiyorsak ya da mayınları uzaktan patlatmak ya da kontrol etmek istiyorsak, bu tür sistemler gelecekteki savaşlarda oldukça önemlidir."Türkiye’nin tek plazma mühendisi olan Doç. Dr. Lütfü Öksüz, SDÜ’de yaptıkları bu Ar-Ge çalışmasının desteklenmesi halinde elektromanyetik enerji odaklı bir ulusal savunma altyapısının kurulabileceğini sözlerine ekledi .