Abd Çinli Muhalife Burs Verdi; Çin’in Adımı Bekleniyor

Çin’in, ev hapsinden kaçarak Pekin'deki ABD Büyükelçiliği'ne sığınan ve Washington-Pekin hattında diplomatik gerilime sebep olan Çinli muhalif aktivist Chen Guangcheng’ın yurt dışında eğitim görebileceğini açıklamasının ardından ABD’den Chen’a burs geldi.

Abd Çinli Muhalife Burs Verdi; Çin’in Adımı Bekleniyor
Şimdi gözler Çin’in atacağı adıma çevrildi.ABD Başkanı Barack Obama’yı temsilen Pekin’de bugün sona eren 4. Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalogu’na katılan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Maliye Bakanı Timothy Geithner, Pekin’de basının karşısına çıktı.
Toplantıyı değerlendiren Clinton, gazetecilerin sorularını cevaplerken, Chen konusunda ilerleme sağlandığını söyledi.

Clinton, Chen’ın iki çocuğu ve eşini yurt dışına götürme konusunda ilerleme olduğunu belirtti ve ABD’nin Pekin büyükelçiliğinden yetkililer ve doktorların Pekin’deki hastanede tedavi gören ve gözaltında tutulan Chen ile görüştüğünü ifade etti.

Clinton ayrıca Çinli aktivist ile irtibatta olmaya devam edeceklerini belirterek, "Chen’ın istediği geleceğe sahip olabilmesi için yapılması gerekenler yapıldı." diye konuştu.

Clinton, Çin’in Chen’a yurt dışına gidebileceği açıklamasından da cesaret aldığını dile getirdi.Clinton, bugün bir başka açıklamasında ise Çin’i insan hakları konusunda eleştirirken, tüm hükümetlerin, hukukun onuru ve üstünlüğü için halkın isteklerine kulak vermesi gerektiğini belirterek, bunların Batı kuralı olmadığı ve hepsinin her yerde bütün insanlar için geçerli evrensel haklar olduğunu söyledi.

ABD CHEN’E VİZE VERECEK
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, ''Chen bir Amerikan üniversitesinden burs kazandı. Karısı ve iki çocuğu da onunla ABD'ye gelecek. Çin'in Chen'in yurt dışına çıkış belgelerini bir an önce hazırlamasını bekliyoruz." dedi.

Nuland, Chen'a bir an önce vize vereceklerini ve Çin hükümetinin de bu konuda sorun çıkarmayacağını umduklarını ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yapılan açıklamada da, Chen’ın yurt dışında okumak istemesi halinde, her Çin vatandaşı gibi kanunlara göre uygun kanallar, ilgili departmanlar ve prosedürlerle bunu yapabileceği kaydedildi.Çin'in resmi Xinhua Haber Ajansı'na konuşan dışişleri sözcülerinden Liu Weimin, ''Yurt dışında okumak istiyorsa bütün Çin vatandaşları gibi o da bu hakka sahip. Normal prosedürler işleyecek ve belgeler hazırlanacak." demişti.Ülkenin tek çocuk politikası yüzünden kadınların kürtaja ve kısırlaştırılmaya zorlanmalarına karşı kampanyalar yürüten Chen, çocukken görme engelli olmuştu. Pekin, 2006 yılında Chen’ı trafiği engellediği ve maddi hasara yol açtığı gerekçesiyle hapse atmıştı. Chen, 4 yıl hapis cezasının ardından 2010 yılında ev hapsine alınmış ve geçen hafta 20 aylık ev hapsinden bir yerel muhalif grubun desteğiyle Shandong eyaletinin Dongshigu kentinden kaçarak, yüzlerce kilometre uzaklıktaki Pekin'deki ABD Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. Chen kaçarken, evinin üstündeki duvardan atlayıp, yaralı halde çevredeki nehri de geçmek zorunda kalmıştı.