Anadolu'nun İlk Termal Tedavi Merkezi Olan Basilica Therma Gün Yüzüne Çıkartılıyor

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan ve halk arasında “Kral Kızı ve Roma Hamamı” olarak bilinen Anadolu’nun ilk termal tedavi merkezi “Basilica Therma”, Sarıkaya belediyesinin desteği ile Yozgat Müze Müdürlüğü tarafından yapılan arkeolojik kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılıyor.

Anadolu'nun İlk Termal Tedavi Merkezi Olan Basilica Therma Gün Yüzüne Çıkartılıyor
Yaklaşık 3 bin yıldır şifalı sularıyla insanları tedavi eden Roma Hamamı’nda yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, Tarihi Roma Hamamı kalıntılarının, kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılıp turizme kazandırılacağını söyledi.

Sarıkaya´da bulunan Tarihi Roma Hamamı kalıntılarının bölgenin ayakta duran en eski tarihi eser olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Erbir, “Sarıkaya’mızda Eski Roma dönemine ait tarihi 3 bin yıllık Roma Hamamı diye tabir edilen hamam kalıntıları atıl bir şekilde duruyordu. Burası tarihi bir mirastır, buranın gün yüzüne çıkartılması için gayretlerimiz oldu. Bugün geldiğimiz noktada buranın kaba kazısı için anıtlar bölge kurulundan rapor çıkartılarak Yozgat Müze Müdürlüğümüz nezaretinde 3 yıldır kaba kazı çalışmaları devam ediyor. Bu tarihi mirası dünya ve Türkiye kamuoyuna tanıtılması ve bu vesileyle de hem Sarıkaya’ya hem de bu bölgeye turist çekmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Sarıkaya’da bulunan Roma Hamamı’nın erken roma dönemine ait ayakta kalan her şeyi belirgin tek eser termal tedavi merkezi olduğunu vurgulayan Başkan Erbir, “Buranın geçmişi milattan önceye dayanıyor 2 bin ila 3 yıl arasında bir geçmişi var. Hikayesi ise, Roma krallarından birinin kızı bir cilt hastalığına yakalanıyor onun tedavisi için o günün hekimlerine emir buyuruyor. Hekimler kızının hastalığı için Sarıkaya kaplıca suyunun tedavi edebileceğini söylüyorlar. Kralın kızı buraya geliyor suyu kullanıyor ve hastalığı tedavi oluyor ve onun üzerine Roma kralı böyle bir eseri inşa ediyor ve o günden bugüne kadar ilçemizde bulunan termal sular tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. İlçemize her yıl 10 binin üzerinde insan gelerek bu sulardan yararlanmaktadır. Bizim amacımız ilçemizi daha iyi tanıtıp insanların burayı daha fazla tercih etmesini sağlamaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA