Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı Rize'de Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Çağın en önemli gücü bilgidir ve elbette ki bilgi sınır tanımaz'' dedi.

Yazıcı, Türkçe Olimpiyatları için çeşitli ülkelerden Rize'ye gelen öğrencilerle Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde kahvaltıda bir araya geldi.

Rize Valiliğinden İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığına atanan Seyfullah Hacımüftüoğlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Amerikalı yazar Katharine Branning ve davetlilerin de katıldığı kahvaltıda konuşan Yazıcı, Türkçe Olimpiyatları için Türkiye'ye 135 ülkeden bin 500 öğrenci geldiğini belirterek, ''Bu öğrencilerimiz 41 ili dolaşarak Türkiye'yi tanıyacak, tanıtacak. Türkiye'nin dünya ile bu etkinlik çerçevesinde bütünleşmesi, geleceğin dünyasını yönetecek insanların Türkiye'yi tanıması ve Türkçe bilmeleri, Türkiye açısından olduğu kadar, dünya sulhu açısından, insanlar arasında güçlü ilişkiler oluşturması açısından, çok önemli temel zemin oluşturuyor. Bu anlamda emeği ve katkısı geçen herkese teşekkür ediyorum'' dedi.

Bilginin önemli olduğunu vurgulayan Yazıcı, şunları söyledi:

''Çağın en önemli gücü bilgidir ve elbette ki bilgi sınır tanımaz. Bilginin dolaşımı için de ürüne dönüşmeden, bilginin ürettiği ürünler gümrükten geçerken işleme tabidir. Tabii ki bilginin bizatihi kendisi için bir gümrük uygulaması yok. O dolaşır ve insanların hizmeti için üretime ve elbette ki geleceğe yönelik daha müreffeh yaşayabilmek için değişik unsurların oluşmasına vesiledir. Türkçe olimpiyatları bu anlamda Türkiye için önemli kazanımları bünyesinde taşımaktadır'' diye konuştu.

-Katharine Branning'e ''Kadriye Hanım'' diye hitap etti-

Bakan YAzıcı, Türkiye'yi ve Türkleri, özellikle çay kültürü üzerinden en iyi anlatan kişinin ''Bir Çay Daha Lütfen'' kitabıyla Amerikalı yazar Katharine Branning olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Ben kendisine 'Kadriye Hanım' diyorum. Kitabi okumayanınız vardır. Şiddetle tavsiye ediyorum. Türklerin değerlerini, sosyal ilişkilerini, insanlara bakış açılarını, ürünlerle kurdukları diyaloğu bu kadar derinlemesine anlatan güçlü ifadeyle ilk defa karşılaştım. Bir bölümde diyor ki 'Tek başına dolaşmak Avrupalı için özgürlüktür. Türkler için tek başına dolaşmak yalnızlıktır. Çayı tek başına içmezler, çay sohbetin, diyaloğun bir aracıdır.' Buna benzer çok güçlü ifadeler var. Ben bir kez daha Kadriye Hanıma bizimle beraber olduğu için teşekkür ediyorum.''

Yazar Branning ise doğa, çay ve insanların Türkiye'de, özellikle Rize'de çok güzel olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Türkiye insanı çok misafirperver. Bu şehir, Rize çok güzel, macera oldu benim için. Çay benim için çok büyük bir fırsat oldu. Amerikalılara Türkiye'yi ve Türkleri çayla anlatabilirim. İnsanlar hep birlikte, el ele barış yoluna girebiliriz.''

Konuşmaların ardından Yazıcı, İçişleri Bakanlığı müsteşarlığına atanan Hacımüftüoğlu'na plaket verdi. Yazıcı, daha sonra kampüs alanını dolaşarak çalışmalar hakkında bilgi aldı .
Kaynak: AA