Kula'da Öğrenci ve Velilerine 'KKKA' Semineri Verildi

"Okullar Hayat Olsun" projesi kapsamında Kula Toplum Sağlığı Merkezi personeli tarafından Kula Halit Tokul Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrenci ve velilerine "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Hijyen" konulu seminer verildi.

Kula'da Öğrenci ve Velilerine 'KKKA' Semineri Verildi
Seminere öğrenciler, öğretmenler ve çok sayıda veli katıldı.

Seminerde konuşan Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Merve Nalbant, "Ülkemizde halk arasında kene; sakırga, yavsı, kerni gibi isimlerle bilinmektedir. Keneler zorunlu kan emici artropodlar olup dünyanın her bölgesinde yaşamaktadırlar. Günümüzde yeryüzünde yaklaşık 850 kene türü bilinmektedir. Ülkemizin coğrafik yapısı ve iklimi kenelerin yaşamaları için uygun bir yapıya sahiptir. Bu sebeple hastalık, özellikle hayvancılığın yapıldığı; nemin, çalı ve çırpılı alanlar ile gür otlakların bulunduğu yerler başta olmak üzere, ülkemizin her yerinde görülebilir. Hastalık mevsimsel özellik göstermektedir. Genel olarak Mayıs ve Ekim ayları arasında görülmesine rağmen, değişik aylarda da görülebilir. Hastalık için çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, hayvancılık ile uğraşanlar, veteriner hekimler, veteriner sağlık teknisyenleri, AKUT hastalarla temas olasılığı bulunan salgın bölgelerde görev yapan sağlık personeli, askerler, kamp yapanlar risk altındadır." dedi.

Hastalık insanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaşağını hatırlatan Nalbant, "Evcil hayvanlara da kenelerin ısırması ile bulaşabilmektedir. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir.Hastalık, ateş,ani başlayan baş ağrısı, kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı, kırıklık, halsizlik, belirgin iştahsızlıkla başlar; bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetler de görülebilir. Yapışan keneler ise kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden-patlatılmadan ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pensle doğrudan düz olarak, döndürmeden yavaşça çekilip alınmalıdır. Isırılan yere, bol sabunlu suyla yıkanıp temizlendikten sonra iyotlu antiseptik(tendürdiyot) sürülmelidir." diye konuştu.

Okul Müdürü Mustafa Aslan, Toplum Sağlığı Merkezi personelinin vermiş olduğu seminerden dolayı teşekkür etti .
Kaynak: İHA