Deik İcra Kurulu Başkanı Yırcalı Açıklaması

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, ''Türkiye son 10 yılda gerçekleştirdiği yapısal reformlarla bölgesel bir güç ve küresel bir oyuncu haline geldi'' dedi.

Yırcalı, Meclis Başkanlığını yürüttüğü Balıkesir Sanayi Odası'nın Meclis Toplantısı'na katılan Yırcalı, surada yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin 90'lı yıllarda iç ve dış politik krizler yaşadığını anlatan Yırcalı, 2000'deki Helsinki Zirvesiyle başlayan süreçte dışa dönük, çok taraflı dış politika izlemesiyle birlikte ise, her alanda ilerleme ve gelişmelerin sağlandığını belirtti.

Yırcalı, ''Türkiye son 10 yılda gerçekleştirmiş olduğu yapısal reformlarla bölgesel bir güç ve küresel bir oyuncu haline geldi. Dünyanın dikkatini çeken, yakalamış olduğu ekonomik büyüklük, zengin insan kaynağı ve sahip olduğu stratejik derinlik ile bir merkez ülke oldu. Bu stratejik dönüşüm sonucunda milli güvenimiz, kendimize olan öz güvenimiz hızla arttı'' diye konuştu.

Yakalanan ivmenin sürdürülebilmesi ve küresel platformlarda daha etkin olunabilmesi amacıyla öz güvenin korunması gerektiğini vurgulayan Yırcalı, kronikleşmiş iç sorunların, demokratik yöntemlerle çözülmesinin güveni arttıracağına işaret etti.

Yırcalı, ''Bundan sonraki temel meselemiz, küresel kalkınma alanındaki çalışmalarımızın ulusal hedeflerimiz çerçevesinde koordine edilebilmesi ve etkisinin arttırılmasıdır. Kalıcı bir kalkınma için temel çalışmanın, örneğini bugün gördüğümüz kamu, özel sektör ve sivil toplum işbirliğiyle mümkün olabileceği gerçeğini unutmayalım. Ülke olarak kalkınmada önemli deneyimlerimiz oldu'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin son 50 yılda çok partili demokratik sistem ve serbest piyasa ekonomisinin kabul edilmesiyle iki temel dönüşümü gerçekleştirdiğini belirten Yırcalı, iki konuda kurumsal alt yapı ve hukuksal düzenlemelerin oluşturulması noktasında 10 yılda geçirilen önemli ve ciddi deneyimler sonunda başarılı olunduğunu aktardı.

-Türkiye'nin küresel konumu-

Ortadoğu ülkelerinin de, Türkiye'deki değişim ve dönüşüme şiddetle ihtiyacı bulunduğunu belirten Yırcalı, Türkiye'nin bu ülkelere doğru atılım yapmasının önemini vurguladı.

Yırcalı, şöyle devam etti:

''2011 yılıyla başlayan etrafımızdaki halk hareketleri sonucunda, komşu coğrafyalarda iki dönüşüme de şiddetle ihtiyaç vardır. Bunlar yapılamadığı takdirde, ki bunu Mısır'daki son seçimde gördük, Libya'daki karışıklık devam ediyor, Suriye'nin durumu ortada, bu ülkelerde ve bizi de çok yakından ilgilendiren Suriye'ye ihracatımız tamamen durmuş durumdadır. Mısır bu şekilde, Libya'daki müteahhitlerin ne olacağı belli değil. Bu ve buna benzer meselelerin önemli olacağını düşünüyorum.

Türkiye önümüzdeki dönemde bölgesel politikalarını çok partili hayata ve serbest piyasa ekonomisine geçiş alanlarındaki tecrübelerini inşa etmelidir. Bu da kalıcı olan bir yaklaşımdır. Üzerimize giydirdiğimiz bölge liderliği ancak böyle sağlanır ve kalıcı olur. Bunu yapabilmek için Türkiye'nin küresel konumu ile ilgili bazı dengesizlikleri de gidermesi gerekiyor.''

-Eğitim ve sağlık yatırımları-

Dünyada eğitim ve sağlığın ekonomi haline geldiğini anımsatan Yırcalı, bölgesinde sanayi üretim üssü, bölgesel iş merkezi ve lojistik halk bölgesine dönüşen Türkiye'yi finans, eğitim ve sağlık merkezi haline getirecek olan çok taraflı işbirliğine ağırlık verilmesini istedi.

Yırcalı, ''ABD'de en çok öğrenci okutan 10. ülkeyiz. Ama aynı zamanda Türkiye'de de Vakıf Üniversiteleri'nin kurulmasından dolayı da Türk Cumhuriyetleri, Arap ülkelerinden ve Avrupa'dan da bir çok öğrenci Türkiye'ye gelmektedir'' dedi.

Yırcalı, bir çalışmaya göre 10 sene içinde sağlık masraflarının 18 kat artacağının öngörüldüğüne işaret ederek, bu nedenle sağlık yatırımlarının ciddi bir önem taşıyacağını dile getirdi.

-Türk diasporası-

Sayıları 6 milyon yaklaşan Türk diasporasının stratejik bir güç olarak konumlandırılmasının, Türkiye'nin istikbali için kaçınılmaz bir konuyu oluşturduğunu ifade eden Yırcalı, diasporası ile güçlü bağlar kurabilen ülkelerin küresel değer zincirindeki konumlarını güçlendirerek, rekabetçi hale geldiğini anlattı.

Yırcalı, şöyle konuştu:

''Türk diasporasının kıymetini anlamak için şu rakamları size vermek istiyorum. Türkiye yurt dışında en çok vatandaşı olan 10. ülkedir. Türkiye ABD'ye en çok öğrenci gönderen 10. ülkedir. Türkiye'nin bugün yurt dışında 130 bin üniversite öğrencisi vardır. Yurt dışında 4 bin Türk derneği faaliyet göstermektedir. Viyana'nın batısında 50 yıl geçiren Türkler, Avrupa'da 140 bin Türk işletmesine sahip. Bunlar yılda 50 milyar Avro'dan fazla ciro yapıyor.

Son 10 yılda, 3 bin 700 Türk iş adamı 109 ülkeye 25 milyar dolarlık yatırım yaptı. Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk, 50 yılda 75 bin işçiye iş yeri açtı, 400 bin kişiye iş veriyor. 2015 yılında 160 bin Türk işletme sahibi olacak ve 800 bin kişiye iş verecekler.

Almanya'daki 10 bin Türk doktoru, mühendisi ve hukukçusu Alman toplumunda saygın bir yere sahiptir ve dolayısıyla bir çoğu Alman vatandaşı olduğu için önemli bir siyasi güce de sahiptir. Almanya'da girişimci olma oranı Almanlarda yüzde 1 iken Türk kökenli vatandaşlarda bu oran yüzde 12 düzeyine çıkıyor. Dünyanın en büyük yazılım ve bilişim şirketi Microsoft'ta 350, dünyanın en büyük internet arama motoru Google'de 35, ABD'li havacılık devi Boeing firmasında ise 75 Türk mühendisi görev yapıyor. Türk diasporasının biraz üstünde duralım. Bunu yapmazsak Türkiye'nin hiçbir meselesini kazanamayız.''

-''Hükümeti takdir ediyoruz''-

Bazı çevrelerin 2012 için çizdiği kötümser ekonomik tabloya katılmadığını söyleyen Yırcalı, bu yılın ve sonraki yılların da ekonomik olarak daha iyi geçeceğine ilişkin kanaatini ifade etti.

Yurt dışı seyahatlerinde, kendisine, siyasi istikrarın nasıl devam ettiği ve yüzde 8,5 büyümenin nasıl gerçekleştirildiğinin sorulduğunu aktaran Yırcalı, ''Türkiye dünyanın gündeminde. Gündemde olmaya devam etmeli. Bunda hükümetimizin yaptığı çalışmaları takdir ediyoruz. Bu kolay değil. Üçüncü dönemde yüzde 50'nin üzerinde oyla geldiler. Bu istikrarı, hele böyle bir bölgede bize sağlıyorlar. Bu sene benim kanaatim yüzde 5'ler seviyelerinde bir büyüme olacaktır'' şeklinde konuştu.

Bu arada, Sanayi Odası'nın Organize Sanayi Bölgesi'ndeki binasında gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye İş Kurumu Balıkesir İl Müdürü Nazım Balcı ile Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula da, ''UMEM Beceri10 Projesi'' kapsamında Balıkesir'de yapılan çalışmalar hakkında sanayici ve iş adamlarına bilgi verdi .
Kaynak: AA