Bakan Yazıcı: Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda 20-25 Maddeyi Değiştirebiliriz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türk Ticaret Kanunu’nun 55 yıl önceki ticaret kanunu olduğuna değinerek, bunu 55 model bir arabaya binmeye benzetti.

Hükümete geldikleri yıldan beri bu kanunun değiştirilmesi için çalıştıklarını anımsatan Yazıcı, 1535 maddelik Yeni Ticaret Kanunu’nda 20-25 maddenin müteşebbislerin işlerini kolaylaştırma adına değiştireceklerini söyledi.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES)’nın Ankara Hilton Otel’deki geleneksel yemeğinde iş adamlarıyla bir araya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, inşaat sektörü ve gündemde olan yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında değerlendirmelerde bulundu. İnşaatçı işverenlere “Burada tereciye tere satacak değilim.” diye seslenen Yazıcı, kendilerinin inşaat sektörünü yakından takip ettiğini, tanıdığını anlatarak, inşaat sektörünün ne denli önemli olduğunu, tarihe damga vuran eserleri sayarak aktardı.İnşaat sektörünün ekonominin en temel sorunlarından biri olan cari açığın kapanması noktasındaki rolüne dikkat çeken Yazıcı, sektörün nasıl büyüdüğünü rakamlarla şöyle açıkladı: “1972 ile 2002 yılları arasında yani 30 yılda, yurt dışı yatırımı 40 milyar dolar. 2002-2012 yılları arasında ise 10 yıllık süre içerisinde 138 milyar dolardır. Yurt dışında üstlenilen bir projenin ortalama değeri 19 milyar dolarken, şimdi 43 milyar dolara çıkmıştır.”Sektörün bu kadar büyümesinin temelinde istikrarın olduğunu kaydeden Yazıcı, Türk inşaat sektörünün dünyadaki konumunun gurur verici olduğunu belirtti.

Dünyanın en büyük 225 inşaat firması arasında 2002 yılında 8 firmanın olduğunun altını çizen Yazıcı, bu sayının şuanda 31 olduğuna dikkat çekti. Yazıcı, bu 31 firmadan da 4’ünün ilk 100’de olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin son iki yılda Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu söyledi.

Yazıcı, inşaat sektöründeki tahminlerden de bahsederek, inşaat yatırımlarının gelecek 10 yılda 97.7 trilyon dolar olmasının beklendiğini vurguladı. Türkiye’de de inşaat sektörünü özellikle 2006 yılından beri istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü ve yatırımların 20 milyar doları bulduğunu, 2015, 2023 hedeflerini açıkladı.

Kendisinden önce konuşan İNTES Başkanı Mehmet Şükrü Koçoğlu’nun yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki bazı maddeler üzerindeki eleştirilerine de değinen Yazıcı, kanunun aşağı yukarı yıl başından beri tartışıldığına dikkat çekerek, kullanmakta olan kanunun 55 yıl önceki kanun olduğunu, bunun 55 model bir araca binmekle eş değer olduğunu ifade etti.

Kanunu 11 yıldır değiştirmek için yoğun çaba harcadıklarını kaydeden Yazıcı, ender bir şekilde mecliste muhalefetle birlikte geçirdiklerini dile getirdi. Kanunun kullanımını 1 buçuk yıldır ertelediklerini de ifade eden Yazıcı, bu çalışmalar sırasında yapılan toplantılara katılımın az olduğundan yakınarak, yapılan yalan yayınlardan bahsetti. Kendilerinin müteşebbislerin işini kolaylaştırmak olduğunu aktaran Yazıcı, iş verenlerin kaygılarını giderecek, insanı hedef alan çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, kanunun yapısını bozmadan 1535 maddeden 20-25 maddenin değişeceğinin altını çizdi. İnşaatçı iş adamlarının içinin rahat olmasını vurgulayan Yazıcı, hükümet olarak engel olmak değil, onları uçurtmak için arkalarında olacaklarını sözlerine ekledi. İNTES Başkanı Koçoğlu, konuşmaların ardından Bakan Yazıcı’ya günün hatırasına bir plaket takdim etti .