Sırbistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimini Nikoliç Kazandı

Sırbistan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Sırp İlerici Partisi (SNS) lideri aşırı sağcı Tomislav Nikoliç kazandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bugün düzenlenen 2. turunda, seçmenler Tomislav Nikoliç'ten yana oy kullandı. Sırbistan'ın seçim öncesi Cumhurbaşkanı görevinde bulunan Demokrat Partisi (DS) adayı Boris Tadiç, seçimi kaybetti. Tadiç, rakibi Nikoliç'e zaferini tebrik etti. Belgrad'da bu akşam açıklanan gayri resmi seçim sonuçlarına göre, 2. Tura kalan SNS adayı Tomislav Nikoliç az farkla rakibi DS Partisi adayı Boris Tadiç'i mağlup etti.

2. tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinin resmi sonuçlarını açıklayan Özgür Seçimler ve Demokrasi Merkezi (CESİD) Müdürü Marko Blagoyeviç, SNS adayı Tomislav Nikoliç'in oyların yüzde 49.8'ini, DS adayı Boris Tadiç'in oyların yüzde 47'sini aldığını belirtti.

Aşığı sağcı aday Nikoliç'in zaferini ilan eden Blagoyeviç, düzenlediği basın toplantısında, Sırğ seçmenlerinin sadece yüzde 46.3 'ünün sandık başına gittiğini, bunun da 2004 yılından bu yana en düşük katılımın olduğunu söyledi.

Resmi olmayan sonuçlarına göre Nikoliç'in seçimleri kazanmasının açıklanması Sırp İlerici Partisi (SNS) merkezinde sevinç patlamasına yol açtı. SNS merkezinde bir araya gelen parti kurmayı ile sempatizanları, seçim sonuçlarını büyük bir coşkuyla karşıladı. SNS merkezine gelen Tomislav Nikoliç basın toplantısı düzenledi.

Sırp seçmenleri ve halkına verdikleri güven dolayısıyla kutlayan Nikoliç, tüm Sırpların Cumhurbaşkanı olacağını belirtti.

Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) yolundan sağlanamayacağının altını çizen Sırbistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, " Sırbistan Ab yolundan vazgeçmeyecektir. Sırbistan Kosova'daki Sırp halkını savunmak istiyor. Bu seçimler, Sırbistan'ın hangi siyasi parti tarafından Avrupa sürecinin yönetileceği konusunda bir referandum değildi. Sırbistan kendi ekonomisini geliştirmeli, yoksulluğu yenmelidir" ifadelerini kullandı.

Tomislav Nikoliç'in Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması Sırbistan genelinde kutlandı. Nikoliç'in seçimi kazandığına dair resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından, SNS sempatizanları ile halk meydanlara akın ederek Nikoliç'in zaferini kutladı. Araçlarla zafer turları atan Sırplar, gecenin geç saatlerine kadar, Nikoliç'in zaferini kutladı.

Cumhurbaşkanı adayı Boris Tadiç de basın toplantısı düzenleyerek, mağlubiyeti kabul etti. Nikoliç'i kutlayan Tadiç, başbakan olmayacağını da belirtti .
Kaynak: İHA