Nato Dışişleri Bakanları, Yeni Adaylıkları Ele Aldı

NATO zirvesi çerçevesinde bir araya gelen NATO Dışişleri Bakanları, ‘açık kapı’ politikası kapsamında Gürcistan, Makedonya, Karadağ ve Bosna- Hersek’in adaylığını ele aldı.

Chicago kentindeki McCormick Kongre Merkezi'nde düzenlenen NATO zirvesi kapsamında bir araya gelen NATO Dışişleri Bakanları, NATO'nun yeni üyelikler konusunda izlediği ‘açık kapı’ politikası kapsamında Gürcistan, Makedonya, Karadağ ve Bosna- Hersek’in adaylığını ele aldı.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow’un başkanlığında toplanan NATO Dışişleri Bakanları toplantısının açılış konuşmasını yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, NATO'nun geleceği için yeni üyelikler konusunda izlediği ‘açık kapı’ politikasının önemine değindi. NATO Dışişleri Bakanları toplantısına başkanlık eden Vershbow’a teşekkürlerini sunan Clinton, NATO üyesi olacak Gürcistan, Makedonya, Karadağ ve Bosna- Hersek’ten toplantıya katılan meslektaşlarının katılımlarından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

NATO'nun ‘açık kapı’ politikasının önemine değinen Clinton, “NATO’nun açık kapı politikasına olan bağlılığımızı tazelemek için burada buluştuk. NATO’ya üyelik olasılığı bile iç farklılıkların yanı sıra komşuları ile farklılıkları gidermek, zor ama gerekli reformları uygulamak için güçlü bir motivasyon örneği olduğunu kanıtlamıştır. Biz bugün burada aday ülkelerin üyeliğini bekliyoruz. Avrupa-Atlantik entegrasyonu için onların isteklerini destekliyoruz. NATO’nun şemsiyesi altında gerek ikili gerekse her biri ile üyelik standartlarını karşılamak ve gerekli reformları tamamlamak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: İHA