Yabancı Marka Özentisi Ekonomiye Zarar Veriyor

Birçok kişinin şikayetine neden olan mutfak mobilyalarının, özelikle kapak bölümlerinde bir yıl içinde renk değiştirmesinin yanı sıra kapak yüzeylerinde mikro çatlakların oluşmasındaki nedenin, Türkiye’de üretimi bulunmasına rağmen yurt dışından ithal edilen PVC kaplama (membran pres) makinelerinin neden olduğu bildirildi.

Yabancı Marka Özentisi Ekonomiye Zarar Veriyor
Türkiye’nin "kaplama ustası" olarak tanımlanan ve Adana’da, PVC kaplama makinesi(vakum membran pres) üreten Makser Press’in Yönetim Kurulu Başkanı Feti Çevik, Türkiye’nin PVC kaplamayla yaklaşık 12 yıl önce tanıştığını, bu ürünün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mobilya sektörüne çok hızlı girdiğini bildirdi.

PVC kaplamanın eski usul diye tabir edilen boyamaya oranla daha sağlıklı daha homojen ve rahat temizlenebilir olduğunu ancak, Türkiye’de doğru kullanılmadığını vurgulayan Feti Çevik, şunları söyledi: “Bunun nedeni öncelikle yabancı marka özentisi. Bugün Avrupa’dan ithal edilen PVC kaplama (membran pres) makineleri, Türkiye’de kullanılan ve Uzakdoğu’dan ithal edilen PVC folyalara uygun değil. Türkiye’de kullanılan bu PVC folyaları Avrupa’dan ithal edilen yüksek basınçlı pvc kaplama makinalarının, yüksek basıncına karşı dirençsiz. PVC folyolardaki yüzey deformasyonunun sebebi budur. Çünkü, ithal makinalar, pvc folyalar üzerine 6 bar’ı bulan basınç uyguluyor. Oysa, bu basıncın 1 bar’ın üzerine çıkmaması gerekiyor.” Çevik, birçok kişinin adeta dişinden tırnağından artırarak yaptırdığı mutfak mobilyalarının üretim anındaki yüksek basınçtan dolayı boyayı koruyan lak tabakasında gözle görünmeyen mikro çatlaklar oluşturduğunu ve renk bölümünün bu çatlaklardan hava ile irtibata geçerek renk değişmesine neden olduğunu açıklayarak şöyle devam etti: “Bizim makinalarda üretilen kapaklara çok rahat bir şekilde 10 yıl garanti verebileceğimiz dolap kapaklarının, Avrupa’dan ithal edilen yüksek basınçlı makinalarla üretildiğinde ancak birkaç yıl kullanılabiliyor. Üstelik bizim ürettiğimiz makinalar piyasada Avrupa üretimine göre 10’dabir fiyatında. Buna rağmen Avrupa üretiminde ısrar edenler ülke ekonomisine de bu makinalarla yapılmış mobilyaları kullananlara da zarar veriyor.” PVC kaplamadaki deformasyonu tekniği ile de anlatan Çevik, şunları söyledi: “Aslında bizim ürettiğimiz makinalarla yapılan kaplamalar 10 yıl 15 yıl boyunca asla renk vermez. PVC’leri kaplarken, siz bunlara 1 barın üstünde basınç uygularsanız sorun yaratır. Zira, ithal makinaların tamamı 6 barın üstünde basınç verir. Bu çok korkunç ve yüksek bir basınç. Bunu uygularsanız, PVC folyonun üzerindeki boyayı koruyan tabakada mikro çatlaklar oluşturuyorsunuz. Ve mikro çatlaklar oluşumundan sonra kapak üzerindeki boya tabakası kısa bir sürede hava ile reaksiyona geçerek yavaş yavaş renk vermeye başlıyor. Yani Avrupa’dan ithal edilen o hem çok pahalı, hem yüksek basınçlı makinede üretilen kaplamaların tamamı renk verir. Hiç kurtuluşu yok.” Çevik, bu nedenle kaplamda daha düşük basınçlı makine ürettiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Yani bizim, Türkiye’de ürettiğimiz makineler hem ekonomik hem de malzemeyi deforme etmiyor. Şimdi akıllara şu soru gelebilir; yüksek basınçlı makina, renk değişimine neden oluyor ama acaba o makinadan üretilen malzeme daha sağlam mı oluyor? Hayır. Bütün makineler aynı malzemeyi kullanıyor. Aynı tutkalları kullanıyor. Aynı işçilikle üretiliyor. Yüksek basınçlı makinalar malzemeyi aşırı sıkıştırdığından ötürü gerdirerek mikro çatlaklara sebep oluyor.”

"AVRUPA ÜRETİMİ 200 BİN, YERLİ ÜRETİM 25 BİN TL”

Feti Çevik, Almanların, kaplamaya zarar veren yüksek basınçlı kaplama makinelerinin fiyatının 200 bin TL, kendi üretimlerinin ise 25 bin TL olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle hem döviz kaybı yaşıyoruz hem de kullanıcılar hayal kırıklığı yaşıyor. Ayrıca, mobilyada oluşan çatlaklar ve renk değişiminin de çözümü yok. Bu kaplamaları atıp, yenilerini yaptırmak zorundasınız” dedi.

Çevik, Almanya ya da Japonya gibi ülkelerde yüksek basınçlı PVC kaplama makinelerinin kullanıldığını ancak, bu ülkelerde kaplama yapılan malzemelerin özelliklerinin farklılık gösterdiğine dikkati çekerek, "Bu ülkelerde yüksek basınçlı makinelere uygun malzemeler kullanılıyor oysa, Türkiye’de bu malzemeleri bulmak mümkün değil. Çünkü, kullanılmaya kalksa astronomik rakamlara neden olur. Bugün mobilya sektörünün kullandığı malzemelerin yüzde 90’ı Uzakdoğu malıdır. Yüksek basınca dayanıklı ürün kullanmaya kalksanız, normalin 10 katı malzeme gideri olur. Bu malzemeyle üretilen ürünü de kimse Türkiye’de satamayacağından bu malzemeler ülkemize gelmiyor" diye konuştu.

Çevik, bugün dünyanın en yüksek teknolojisi ile ürettikleri PVC kaplama (MEMBRA PRES) makinelerini yıllar önce Avrupa’dan ithal ediliyordu, daha sonra bu makineleri kendilerinin onda bir fiyatına mal ederek üretmeye başladıklarını anımsatarak, “Biz üretime başlayınca Avrupa’dan ithal edilen bu makinanın tanesini 400 bin lira ve üzeri fiyatlarla sattıkları kaplama makinesinin fiyatı bugün 200 bin liraya kadar düştü. Biz ise aynı ürünü, üstelik çatlama ve renk değişimi sorununu ortadan kaldıran makineyi 25 bin liraya satıyoruz” şeklinde konuştu.

Üretimlerinin yüzde 40’ını başta Ortadoğu ve Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç ettiklerini vurgulayan Çevik, “Yabancı bizim ürünümüzün üstünlüğünün farkında ama Türkiye bunun farkına henüz varamadı. Bizim çabamız hem ülke ekonomisinin hem de nihai tüketicinin zarar görmemesi içindir. Bu nedenle yurt d ışının yanı sıra yurt içindeki birçok fuara katılarak ürünlerimizi tanıtmaya çalışıyoruz” dedi.

Çevik, yeni projeler geliştirerek bütün dünya ülkelerinde bir Türk markası olarak ulaşma hedefinde olduklarını sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA