Kışanak: Uludere Olayını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Götüreceğiz

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Uludere'de 5 ay önce 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi.

Kışanak: Uludere Olayını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Götüreceğiz
Partisinin Erzurum İl Örgütü tarafından bir kahvehanede düzenlenen toplantısında konuşan Kışanak, Uludere’de yaşananları "insanlık suçu" şeklinde nitelendirerek olayların üstünün örtülmek istendiğini ileri sürdü. ABD'nin saldırılar sırasında ilk görüntüleri vererek bu suçun işlenmesine ortak olduğunu savunan Kışanak, ”BDP olarak ABD yönetimine mektup yazarak Kürt halkından, yaşamını yitiren insanların ailesinden özür dilenmesini isteyeceğiz” dedi.

Uludere olayında yargılamanın askeri mahkemeye sevkedilmesinin yolunun arandığını iddia eden Kışanak, “Diyarbakır’daki savcılık yetkisizlik kararı vererek askeri mahkemeye havale edecek. Ama biz katliamın takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Uludere’deki olayları Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götüreceklerini ifade eden Kışanak, konuşmasında yeni anayasa yapım çalışmalarına da değindi. Kürt sorununu çözmeyen bir anayasanın, yeni bir anayasa olamayacağını vurgulayan Kışanak, “Bu ülkede huzur yoksa, anayasada hepimiz olmadığı içindir. Anayasalar, herkesi eşit yurttaş olarak kabul etmek, hepsinin haklarını eşit olarak korumak zorundadır. Yeni anayasada, Kürtler dahil bu ülkede yaşayan bütün kimlikler güvence altına alınmazsa bu ülkede barışı tesis etmek mümkün değildir. Komisyonda tartışmalı maddelere girmiyorlar. İpe un seriyorlar. Ama bir gün ona da sıra gelecek. Kimliğimizi kabul etmeyen, dilimizi kabul etmeyen, önündeki engelleri kaldırmayan anayasaya onay vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.