BDP Eski Milletvekili Akın Birdal Talimatla İfade Verdi

BDP eski Milletvekili Akın Birdal, Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşma ve PKK'lılar için saygı duruşunda bulunduğu gerekçesiyle hakkında açılan dava kapsamında talimatla ifade verdi.

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayına gelen Akın Birdal İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesine talimatla ifade verdi. Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşma ve PKK'lılar için saygı duruşunda bulunduğu iddiasıyla hakkında Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava kapsamında ifade veren Birdal, yapılan etkinliğin izinli olduğunu ve milletvekili olarak etkinliğe davet edildiğini söyledi.

İnsan Hakları savunucusu olduğunu belirten Birdal "Ben insan hakları ve barışı savundum. Etkinlikte saygı duruşu yapıldı ve bende toplulukla birlikte barış için katıldım. Ben saygı duruşunun nasıl anons edildiğini hatırlamıyorum" dedi.

Mahkemede etkinlikte yaptığı konuşmasındaki "Umut ediyorum ki Nevruz ateşimizi bugüne kadar dağlarda söndürmeyen kardeşlerimizle birlikte burada yakarız ve halaya dururuz" ifadeleriyle terör örgütü propagandası yaptığı iddialarına da yanıt veren Birdal “Konuşmam tamamen barışçıldı. Nevruz bayramından ve sorunların barışçıl çözümünden bahsettim. Söylediklerim propaganda oluşturmaz. Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Ben dağda bulunanların da bu ateş çevresinde olmasını ve dağdan inmesini istediğim için bu konuşmayı yaptım” dedi.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirten Birdal ifadesinin ardından Çağlayan'daki Adalet Sarayı'ndan ayrıldı.

Diyarbakır özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, BDP tarafından Eğil'de yapılan Nevruz etkinliğinde sunucunun, öldürülen PKK terör örgütü mensuplarını kast ederek, "Şimdi tüm halkımızı Kürdistan şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşuna davet ediyoruz" dediği ve eski Milletvekili Akın Birdal'ın da bu çağrıya uyarak hareketsiz bir şekilde saygı duruşunda bulunduğu ifade ediliyor.

İddianamede, aynı etkinlikte Birdal'ın kalabalığa hitaben yaptığı konuşmasında , "Umut ediyorum ki Nevruz ateşimizi bugüne kadar dağlarda söndürmeyen kardeşlerimizle birlikte burada yakarız ve halaya dururuz" diye söylemlerde bulunduğu belirtiliyor. İddianamede Birdal'ın Nevruz kutlamaları sırasında, terör örgütünün propagandası yaptığı iddia edilerek 5 yıla kadar hapsi isteniyor .
Kaynak: İHA