Hayatını Mahveden Kistten Kurtuldu

Kist nedeniyle 4 yıldır yürüyemeyen Sarıboğa, 32 yıl sonra sağlığına kavuştu.

Hayatını Mahveden Kistten Kurtuldu
Halk arasında köpek kılından geçtiğine inanılan ''hidatik kist'' hastalığına 8 yaşında yakalanan ve belinde oluşan kistler nedeniyle son 4 yıldır yürüyemez hale gelen Ardahanlı Solmaz Sarıboğa, 32 yıl sonra cerrahi müdahaleyle sağlığına kavuştu.

8 YAŞINDAN BERİ ÇEKİYOR

Solmaz Sarıboğa (40), 23 yaşındayken belinde yumurta büyüklüğünde iki şişlik fark etti. Bu şişliklerin ortaya çıkmasıyla birlikte belinde ağrı duymaya ve zor yürümeye başlayan Sarıboğa, doktora gittiğinde hastalığının 8 yaşından beri var olduğunu öğrendi.

Doktorlar tarafından belinde dorsal omurga kist hidatiği teşhisi konulan Solmaz Sarıboğa, 2004 yılında bir sağlık merkezinde ameliyat geçirdi. Ameliyat sonrası sağlık durumu daha iyiye giden Sarıboğa'nın hastalığı zamanla aynı yerde tekrar nüksetti. Solmaz Sarıboğa, kistin omurilik sinirlerine bası yapması sonucu bacaklarında oluşan felç nedeniyle yürüyemez hale geldi. Bu nedenle son 4 yıldır yürüyemeyen ve çocuklarının bakımını dahi gerçekleştiremeyen Sarıboğa, tedavi amacıyla Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahı uzmanı Prof. Dr. Hidayet Akdemir'e başvurdu. Sırt omurgalarında kistatik hastalığına bağlı omurga çökmesi ve sinir basısı teşhisi konulan Sarıboğa, Prof. Dr. Akdemir ve Operatör Dr. Türker Karancı'nın gerçekleştirdiği ameliyatla yürüyebilir ve kendi ihtiyaçlarını karşılayabilir hale geldi.

TEK TIRNAKLI HAYVANLARDAN BULAŞIYOR

Prof Dr. Hidayet Akdemir, Solmaz Sarıboğa'da görülen omurilik kistine bağlı omurga çökmesinin, tek tırnaklı hayvanların dışkılarından bulaşan bir hastalıktan kaynaklandığını söyledi. Akdemir, hidatik kist hastalığının parazitik bir enfeksiyon olduğunu, bu hastalığın sebebi olan kist yumurtalarının köpek, tilki ve çakal gibi hayvanlarda ana konak olarak bulunduğunu söyleyen Akdemir, sözlerine şöyle devam etti:

'Ana konak hayvanların tüyü ile temas edenlerin ellerine, kıl üzerindeki kist yumurtası bulaşır. Eller iyi yıkanmadığında bu kist yumurtaları, ağız veya nefes yoluyla insanların vücuduna girerek, ince bağırsaktan kan yoluyla vücudun her organına yayılır. Bu kistler, en sık karaciğer ve akciğerde yerleşirken daha nadiren kemik, beyin, kas ve iskelet sistemine yerleşip çoğalarak hastalığa neden olurlar.''