Ali Babacan, Ap'de Kadın Girişimcilere Hitap Etti

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, günübirlik ziyaret için geldiği Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda kadın girişimcilere hitap etti.

Avrupa Türk İş Dünyası Konfederasyonu (UNİTEE) iş dünyasında kadınları unutmayarak, Avrupa Parlamentosu’nda kadın girişimciliği konulu bir konferans düzenledi.

Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da panelist olarak katıldığı programa, Avrupa Parlamento Başkan Yardımcısı İsabelle Durant, parlamenterler Barbara Matera, Gesine Meisner, Avrupa Komisyonu Girişimcilik Birliği Üyesi Marko Curavic, bayan girişimci Hatice Camdere, İris Kronenbitter konuşmacı olarak iştirak etti.

ÖZEL SEKTÖR ELİYLE EKONOMİK KALKINMA

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’de kadının iş hayatında, sosyal ve siyasi hayatındaki yapılan değişikliklerden bahsetti. Babacan, Türkiye’de girişimcilerin önünü açarak uygun ortamlar oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Babacan, “Yenilikçi, rekabetçi, ortak çalışma kültürünü benimsemiş işletmeler olmasını istiyoruz. Ekonomik kalkınmayı da özel sektör eliyle gerçekleştirmek istiyoruz, ki bunu başarmış durumdayız.” diyerek Türkiye’deki girişimcilik hakkında bilgi verdi. Babacan, Türkiye’de kadınların iş hayatındaki ve sosyal hattaki durumuyla ilgili de bilgiler verirken “Kadın girişimciliğini destekleme amaçlı, Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı ile teknoloji Bakanlığı arasında bir protokol imzalandı. Kadınlara destek olabilmek için stratejiler belirlendi. Kadın girişimciliğini arttırmak için teşvik sistemleri geliştirildi. Kadınlara yönelik kredi avantajları oluşturuldu. Mikro kredi uygulamaları başlatıldı. 2007deki düzenlemeyle, kadının kendi üretimi vergilerden tamamen muaf tutuluyor. Kadın girişimcilere kredi limitleri daha yüksek. Kurslar, bilgiler, teknik destek veriliyor. Sivil toplum kuruluşları da kadın girişimci potansiyelini geliştirmek için önemli adımlar atıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kadın girişimciler kurulu kurdu.” sözlerine yer verdi. Bir ülkenin refah ve mutluluğu vatandaşların nitelikli ve sürekli eğitim almalarına bağlı olduğunu ekleyen Babacan, kızların eğitimi için de Türkiye’de büyük kampanyalar organize ettiklerini ve bu çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını rakamlarla açıkladı.

"TÜRK KADINI EŞİTTİR AVRUPALI KADIN"

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Belçikalı İsabelle Durant “ Türk kadını Avrupalı kadındır.” diyerek başladığı konuşmasında kadının Avrupa’nın birçok yerinde girişimcilik adına zorluk çektiğini ve bunun için destek verilmesi gerektiğini aktardı. İsabelle Durant bazı rakamlar vererek, “Kadınların 10’da 1’i girişimci olurken, erkeklerin 4’te 1’i girişimcilik yapıyor. Bunun sebebi kadınlardaki girişimcilik ruhunun az olması değildir. Kadınlar başladıkları zaman çok iyi yerlere, hatta erkeklerden daha iyi yerlere gelebiliyorlar. Kadınların yaratıcılığı erkeklere göre çok daha büyüktür. Zira kadınlar 2-3 farklı işi aynı anda yapma kapasitesine sahiptir.” şeklinde konuştu.

Avrupa Türk İş Dünyası Konfederasyonu (UNİTEE) Başkanı Adem Kumcu ise kadınların iş dünyasında temsil edilmelerinin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı. Kumcu, “Kadınların yeterli şekilde temsil edilmediğimi hepimiz biliyoruz. Bu olumsuz görüntüyü birlikte değiştirmeliyiz. Kadınlar büyük bir ekonomik potansiyeli temsil etmektedirler. Avrupa’nın sahip olduğu problemlere karşı, kadınlar bir sorun değil, aksine çözüm kaynağıdır. Bu alanda kadınların etnik kökeni asla önemli değildir. Ancak Avrupa’da etnik köken halen etkili. Avrupa hem yaşlanıyor hem azalıyor, kadın olsun erkek olsun, yerli olsun göçmen olsun, kalıcı ve dengeli bir ekonomi oluşturmamız gerekiyor. Yenilik ve rekabet için bu unsurlar önemlidir.” dedi.