Siirt’te Yeni Tebligat Kanunu Ele Alındı

Siirt Barosu yeni bir eğitim semineri düzenleyerek Tebligat Kanunu'nu masaya yatırdı.

Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerde bir açıklama yapan Baro Başkanı Av. Cemal Acar, bilişimin hızla gelişmesi ile hayatın sürekli değiştiğini söyledi.

Acar, "Değişen ihtiyaçlara göre kanunların mutlaka uyarlanması gerekir. Nüfus Kanunu'ndaki düzenlemeler yeni bir Tebligat Kanunu ihtiyacını doğurmuştur. 2001 yılından bu yana Türkiye’de bütün temel kanunlar değişti. Temel kanunlarla birlikte özel kanunların da değişmesi gerekiyor. Bunlardan biri de Tebligat Kanunu'dur. Bu gün bu konunun uzmanı olan bir hocamız durumu ele alacak ve değişiklikleri anlatacaktır” dedi.

Erzincan Üniversitesi emekli öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Ahmet Cevat Ruhi, Tebligat Kanunu ile ilgili deyatlı bilgiler verdi. Ruhi, "Yapılan değişiklikle tebligat çıkarmaya yetkili kurumlar açık ve net bir şekilde belirlendi. Barolar, belediyeler, il özel idareler ve köy tüzel kişilikleri de tebligat çıkarmaya yetkilidirler. Elektronik tebligatlar uygulaması getirildi.

Ancak henüz fiziki ve hem de hukuki açıdan hazır olunmadığı için başlamadı. Elektronik tebligatlar zorunlu ve ihtiyarı olacak. 19 Ocak 2013 tarihinden itibaren anonim, limited şirketler ve sermayesi faydaya dönüşmüş komandit şirketlere elektronik ortamda tebligat yapacağız. Yeni düzenleme ile Adrese Dayalı Kayıt Sistemi'nde adrese tebligat getirilmesi esası getirildi.

İnsanların oturdukları adres ile sistemdeki adresleri farklıysa onlara idari para cezası geleceği gibi, kendilerine yapılacak tebligatları alamayacakları için de savunma hakkından yoksun kalma durumu ile karşı karşıya kalabilirler” şeklinde konuştu.

Seminere Vali Musa Çolak, hakim ve savcılar ile adliye personeli, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Nedim Kuzu ve personeli, banka yöneticileri ve muhtarlar katıldı .
Kaynak: İHA