Siirt'te ''Tebligat Kanunu'' Semineri Yapıldı

Siirt Baro Başkanlığı'nca ''Tebligat Kanunu'' konulu seminer düzenlendi.

Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerde konuşan Baro Başkanı Cemal Acar, amaçlarının yeni Tebligat Kanunu'nu muhatapları olan kesimlere anlatmak ve olası mağduriyetlerin önüne geçmek olduğunu söyledi.

Değişen ihtiyaçlara göre kanunların da uyarlanması gerektiğini kaydeden Acar, ''Nüfus Kanunu'ndaki düzenlemeler yeni bir Tebligat Kanunu ihtiyacını doğurmuştur. 2001 yılından bu yana Türkiye'de bütün temel kanunlar değişti. Temel kanunlarla birlikte özel kanunlarında değişmesi gerekti. Bunlardan biride Tebligat Kanunu'dur'' dedi.

Seminere konuşmacı olarak katılan emekli Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Cevat Ruhi de insanın ne zaman tebligatla ilgili bir sorunla karşılaşacağının belli olmadığını, bu nedenle kanunun uygulamasının iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

Yapılan değişiklikle tebligat çıkarmaya yetkili kurumların açık ve net bir şekilde belirlendiği kaydeden Ruhi, şöyle dedi:

''Barolar, belediyeler, il özel idareleri ve köy tüzel kişilikleri de tebligat çıkarmaya yetkilidirler. Elektronik tebligatlar uygulaması getirildi.

Ancak henüz hem fiziki ve hemde hukuki açıdan hazır olunmadığı için başlanamadı. Elektronik tebligatlar zorunlu ve ihtiyarı olacak. 19 Ocak 2013 tarihinden itibaren anonim limited şirketler ve sermayesi faydaya dönüşmüş komandit şirketlere elektronik ortamda tebligat yapacağız. Yeni düzenleme ile adrese dayalı kayıt sisteminde adrese tebligat getirilmesi esası getirildi.

İnsanların oturdukları adres ile sistemdeki adresleri farklıysa onlara idari para cezası geleceği gibi, kendilerine yapılacak tebligatları alamayacakları içinde savunma hakkından yoksun kalma durumu ile karşı karşıya kalabilirler.''

Semineri Vali Musa Çolak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan vekili Nedim Kuzu, yargı mensupları ve çok sayıda davetli de izledi .
Kaynak: AA