Edirne’de “Vakıf Abidelerinde İşgal İzleri” Sergisi Açıldı

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından “Vakıf Abidelerinde İşgal İzleri” konulu bir resim sergisi açıldı.

Edirne’de “Vakıf Abidelerinde İşgal İzleri” Sergisi Açıldı
Edirne’nin başşehir olduğu Trakya, Osmanlı hakimiyetinde bulunduğu dönemde 4 kez işgale uğradı. Şehir, 1828-29 Osmanlı-Rus, 93 harbi olarak bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus harbi, 1912-13 Balkan Savaşı ve 1920-22 yıllarında Yunanlılar tarafından işgal edildi. İşgaller sırasında Osmanlı döneminde yapılan birçok abide eser düşman askerleri tarafından kullanıldı veya tahrip edildi. İşgal dönemindeki gördüğü tahribatları gösteren fotoğraflardan bir sergi oluşturuldu. Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan tarihi eserlerin işgal dönemindeki durumu ziyaretçileri hüzünlendirdi. Osmanlı döneminin en önemli şaheserlerinden biri olan ve Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan “Selimiye Cami”nin içinde ve iç avluda toplanan Bulgar askerlerinin fotoğrafları dikkat çekti.
Serginin açılışına Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Yazıcı, Edirne Vali yardımcılarından Abdullah Aslaner, Mustafa Ergün, Beyazıt Tanç ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende vakıf eserlerinin korunması ve tanıtılmasına katkı sağlayanlara teşekkür plaketi verildi.

Açılışta konuşan Bölge Müdürü Hayati Binler, Edirne’nin yaşadığı işgaller sırasında birçok abide eserin zarar gördüğünü söyledi.

Binler, sadece Balkan Savaşı’nda Selimiye’ye 8 adet güllenin isabet ettiğine dikkat çekti.Amaçlarının kesinlikle düşmanlığı körüklemek olmadığını vurgulayan Binler, “Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun dediği gibi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti geçmişinin hatalarına takılmak ve eksiyi daima menfi şekilde gündeme getirmek yerine yüzüncü yılını yaşadığımız Balkan Savaşları’nı bundan böyle barışa dahil etmek ve önümüzdeki zamanı barış, sulh ve sükün için değerlendirmek istemektedir. Bu itibarla derdimiz, bu barışa vakıf eserlerden de katkı sunabilmektir.” dedi.

Vali yardımcıları ve Bölge Müdürü tarafından açılışı gerçekleştirilen sergi, yaklaşık 6 ay boyunca açık olacak. Sergi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Önemli bir bölümü ilk kez gösterilen fotoğraflar ziyaretçiler tarafından hüzünlü bir şekilde inceleniyor .