SAÜ, ABD’deki Üç Üniversite İle İşbirliği Yapacak

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, ABD’deki üç üniversite ile başta öğrenci ve öğretim üyesi değişimi olmak üzere, bir çok konuda işbirliği yapma kararı aldıklarını söyledi.

SAÜ, ABD’deki Üç Üniversite İle İşbirliği Yapacak
Geçen hafta, çeşitli üniversitelerle işbirliği konusunda görüşmeler yapmak ve 'Yüksek Öğretimde Kalite Konferansı 'na katılmak üzere ABD 'ye giden SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, yurda döndü. ABD 'deki temaslarını değerlendiren Prof. Elmas, ilk olarak Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Aytekin İşman ile birlikte Ohio Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Roderick J. Mcdavis ve rektör yardımcıları Dr. Joseph Shileds ve Dr. Kent J. Smith ile iki üniversite arasında ortak işbirliği konusunda bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Elmas, “Görüşme sonucu SAÜ ile Ohio Üniversitesi arasında öğrenci değişimi, öğretim üyesi değişimi, ortak araştırma, uzaktan eğitim ve İngilizce kursları organize edilmesi, öğretim üyelerinin bilimsel araştırma yapmak için kısa ya da uzun süreli olarak Ohio Üniversitesi 'ne gitmeleri konusunda anlaşma sağlandı.” dedi.

Daha sonra Chicago Governor State Üniversitesi 'nde, Rektör Prof. Dr. Elaine P. Malimon ve rektör yardımcıları Prof. Dr. Terry Allison, Prof. Dr. Gebeyehu Ejigu, Prof. Dr. Joan Vaughan, Prof. Dr. Alexis Kennedy ile ortak işbirliği geliştirme konularında görüşme yaptıklarını dile getiren Elmas, şu bilgileri verdi: “İki üniversite arasında varılan anlaşma gereği, SAÜ ve Governors State Üniversitesi arasında öğrenci değişimi, öğretim üyesi değişimi, ortak araştırma, uzaktan eğitim ve İngilizce kursları düzenlenecek. Bunun yanında, SAÜ öğretim üyelerinin bilimsel araştırma yapmak için kısa ya da uzun süreli olarak Governors State Üniversitesi 'ne Eylül 2012'den itibaren gitmeleri sağlanacak.”Rektör Elmas, Illinois Üniversitesi ile de öğretim üyesi değişimi, ortak araştırma ve uzaktan eğitim kurslarının düzenlenmesi konusunda anlaşma sağlandığını kaydetti.

Prof. Elmas, yapılan görüşmelerde düzenlenecek olan bu tür etkinliklerin iki üniversite için de faydalı olacağının benimsendiği vurgulandı.Rektör Elmas, Amerikan Üniversiteleri Kurulu (The American Association of Colleges and Universities-AAC&U) Başkanı Carol Geary Schneider 'ın konuşmacı olarak katıldığı, 'Yüksek Öğretimdeki Yeterlilikler ve Kalite' ile ilgili çalıştaya da katıldığını hatırlatarak, “Amerika 'da eğitim programlarının yeterliklere göre nasıl planlanacağı konusunda yapılan çalıştayda, SAÜ 'deki çalışmaları ABD 'deki uygulamaları ile kıyaslama imkânı elde ettik. 2 yıllık ve 4 yıllık eğitim veren üniversitelerden oluşan bin 250 'den fazla üyesi bulunan Türkiye 'deki YÖK benzeri bir yapıya sahip AAC&U ile yüksek öğretimde yeterlilikler konusunda bilgi alışverişinde bulunduk. Başkan Carol, en kısa sürede Sakarya 'ya gelerek Sakarya Üniversitesi 'nde yeterlilikler ve kalite konusunda yapılan çalışmaları inceleyeceğini söyledi. Sonuç olarak, ABD gezimiz son derece faydalı geçti.” diye konuştu.