Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Yapılacak Çalışmaları Açıkladı

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu 29 Mart itibari ile dolan 3 yıllık görev süresinin ardından, seçim dönemine kadar olan 2 yıllık vadede belediye olarak ne gibi çalışmalar gerçekleştireceklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Yapılacak Çalışmaları Açıkladı
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, 29 Mart itibari ile dolan 3 yıllık görev süresinin ardından bir sonra ki seçimlere kadar olan 2 yıllık vadede ki çalışmaları ve projeleri ile ilgili İHA muhabirinin sorularını yanıtladı. 2 yıllık vadede ki çalışmalarının en önemli aşamasının ulaşım konusunda olacağı vurgusunu yapan Başkan Toçoğlu, “Hamdolsun bu görevde 3 yılımızı doldurduk. Bu zamana kadar önemli çalışmalara imza attık ve bundan sonra da imza atacağız. Önümüzde ki 2 yıllık sürecin en önemli kısmı ulaşım ile başlattığımız çalışmalara devam etmek olacak. Yakın bir zamanda Ulaşım Master Planımızı ihale ettik. İnşallah 2014 sonrası Sakarya’yı raylı sistem çalışması ile buluşturmak istiyoruz. Ayrıca şehrin çeşitli bölgelerinde toplu ulaşımı yaygınlaştırılarak vatandaşı daha rahat ulaşım imkanlarına kavuşturmak niyetindeyiz. Özetle çalışmalarımızın önemli bir bölümünü ulaşım olarak planladık” dedi.

1999 Marmara Depreminin ardından Sakarya’da yeni yerleşim bölgesi olarak belirlenen Karaman-Camili-Korucuk alanında; yerleşimin hızlanması adına yapılan çalışmaları da değerlendiren Başkan Toçoğlu, “Daha önce de bunu ifade ettim ki; Yenikent bu şehrin geleceğidir. Depremden sonra zeminin sağlamlığından dolayı bu bölgede yerleşim olması konusunda böyle bir tercih yapılmış. Burası şehircik anlamında eksikleri olan bölgemiz. Ancak geldiğim günden beri Yenikent’in Adapazarı merkezi ile entegre olması bakımından ve orada yaşayan insanların ihtiyaçlarını kendi bölgelerinde gidermesi için önemli çalışmalar yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Burada önemli kavşak çalışmaları yaptık. Yol anlamında eksiklerimiz kalmadı. 40 bin metrekarelik büyük bir park yaptık. Geçtiğimiz Cuma bir sosyal tesisimiz daha bölge halkımızın hizmetine sunuldu. Karaman’da SAMEK için örnek bir bina yapıyoruz. Şimdi Sakarya Valiliğinin yanında ki boş arazi ile ilgili bir projemiz var. İstiyoruz ki vatandaşlar ihtiyaçlarını şehir merkezine hiç gelmeden Yenikent bölgesinde halledebilsinler. Bununla ilgili proje hatta bir karar verme aşamasındayız. Bu bölgede ki yerleşimi teşvik etmek ve hızlandırmak adına başlattığımız Çark Deresi kenarında rehabilitasyon çalışmamızda devam ediyor. Biz Yazlık kavşağından itibaren dere ve karayolu arasında kalan kısmı Yenikent’e kadar fonksiyonel hale getirmek istiyoruz. Bu çalışmayı etaplandırdık ve şu an 4. Etaptayız. Süre içerisinde de bu çalışmayı Yenikente kadar devam ettireceğiz” diye konuştu.

“KORUCUK’TAN İZMİT’E BAĞLANTI YOLU” Başkan Toçoğlu yürütülen çalışmaların Adapazarı’ndan Yenikent bölgesine yerleşimin taşınması adına yeterli olup olmadığına ilişkin soruya ise şu cevabı verdi: “Hizmet ve proje açısından hiçbir şeye yeterli denemez. Ne kadar proje yaparsanız yapın bir takım ihtiyaçlar her zaman söz konusu olabilir. Yenikent’te konum itibari ile şu an yapılan çalışmalar azımsanmayacak çalışmalardır. Korucuk Park, bağlantı yolları ve diğer çalışmalarımız son derece önemli projeler. Şu an Korucuk’u karayolu ile İzmit’e bağlayacak bir yol çalışmamız var. Asıl orayı hayata tutacak bir farkındalık yaratacak olan 3. Köprüden sonra Akyazı’ya olan İstanbul bağlantısı olacak. Bölge ile ilgili küçümsenmeyecek çalışmalar yapılıyor. Ancak orada yaptığımız ve yapacağız en önemli çalışmalar ulaşım konusunda olacak.” “2 KAT SORUNUNU, İMAR PLANLARINA ALTLIK OLACAK SOSYAL DONATI ALANLARI KONUSU HALLEDİLMEDİKÇE AŞMAK ZOR” Adapazarı’nda uygulanan 2 kat sınırlamasının ileri ki vadede terk edilip edilemeyeceğine ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Toçoğlu, “Burada olaya sadece kat olarak bakıldığı için bu konular konuşuluyor. Bilimsel olarak baktığımız zaman ise, arazi yapısına göre istediğiniz gibi bina yapılabilir. Ancak Sakarya’nın merkezine bakıldığında 2000’li yıllarda depremden sonra alınmış bir karar var. Bizim işimiz her gün karar değiştirip yeni sorun çıkarmak değil, alınmış kararları ısrarla uygulamaktır. Depremden bu yana yani 12 yıldır bu şehirde alınan planlara göre yapılmış inşaatlar var. Adapazarı merkezinde mesele imar planlarının sadece kat artırımına yönelik bir mesele değildir. Burada ayrıca başka bir sorun olan planlar var. Planlar 2000’li yıllarda nüfus kriterlerine göre yapıldı. Yani plancılar nüfusa göre plan yaparlar. Planları yapanlar kriter olarak aldıkları nüfusa yetecek yol, hastane, okul, sosyal donatı, ibadethane belirler ve o alanları böylece imara açarlar. Biz şu an yerleşik bir alanda oturuyoruz. Şu anda ki sosyal donatılarımız zaten mevcut nüfusumuza yeterli değil. Siz imar planlarında revize yaptığınız an; mesela siz şu an 2 katı 3’e çıkardınız bu 150 bin nüfusa ilave 50 bin demektir. Çünkü binalara 1 kat ilave etmek demek nüfusa 3’te bir ilave etmek anlamına gelir. O zaman nüfusa ilave olan bu kişilere sosyal donatı alanları önermeniz ve eklemeniz gerekir. Dolayısıyla bu şu an için şehir merkezinde bu söz konusu olmadığından dolayı kat meselesi sadece imarla ilgili değil. Dolayısıyla 2 kat sorununu, imar planlarına altlık olacak sosyal donatı alanları konusu halledilmedikçe aşmak zor” dedi.

2 kat sınırından dolayı, yeterli konut alanı kalmayacağı için tarım arazilerinin imara yönelik kullanılacağı eleştirilerini ‘bahane’ olarak tanımlayan Başkan Toçoğlu, bu konuda ki sorulara ise şu yanıtları verdi: “Böyle bahaneler ebette söyleniyor. Örneğin Sakarya’da merkez ilçe olan Adapazarı, Serdivan, Erenler ve Arifiye’de yapılan imar planları 1,5 milyon nüfusa göre düzenlendi.

Ve bu planlarda köyler hariç. Yani planlarımız yetmiyor, tarım arazilerimiz elden gidecek demek doğru bir argüman değil. Onlar bu işe altlık olsun diye sunulan bahaneler. Biz henüz planladığımız alanlarda nüfus ve imarlaşmayı tamamlamış değiliz. Bu saydığımız 4 ilçede 400 bin yaşıyor. Ama planlar 1,5 milyon üzerine yapıldı. Nüfus artışımız ise 1,8 dolayında. Yani bu 4 ilçemizde 100 yıllık planlar yapıldı. Kimse tarım arazileri gidecek diye endişe etmesin." “ÇARK CADDESİNİN GİRİŞİ TRAFİĞE KAPANACAK MI?” Adapazarı’nın en işlek caddesi olan Çark Caddesi’nin giriş bölümünde kalan alanın da trafiğe kapatılıp kapatılmayacağına açıklık getiren Başkan Toçoğlu, “Taleplere göre olacak. Bundan sonra bu tür düzenlemeler bölge esnafının buna ne kadar katılacağı ve ne ölçüde talep ettiği ile alakalı olacak. Şu an şehirde bir düzenleme yapıldı. Bir sükunet var. Her şey tıkırında gidiyor. Orası içinde bir değerlendirme yapacağız. Trafiğin nasıl akacağı konusunda alternatifleri düşünecek ve planlarımızı yapacağız. Uygun zemin oluşursa orayı da kapatmayı düşünürüz” dedi.

İhalesi yapılan Ulaşım Master Planı beklenmeden lokal trafik düzenlemelerinin sakıncalı olup olmadığını içeren soruyu da cevaplandıran Başkan Toçoğlu, “Ulaşım Master Planı dediğiniz uzun vadeli ve çok emek gerektiren bir mesele. Bu plan bütün Sakarya’nın ulaşımını içine alan altlık kapasitesini belirlemek anlamına geliyor. Yolcuların nereden gelip nereye ve hangi yol üzerinden gideceğinden tutunda bir çok alanda en az 30 yıllık bir ulaşım kapasitesini ortaya koyan bir çalışmadır. Ulaşım Master planı hazırlamak 2 yıl sürer. Bu çalışmayı bekleyip bir şey yapacağız derseniz onlar zaten büyük fotoğrafın çalışmasıdır. Onun dışında lokal çalışmalar bu plana entegre edilir. Çünkü lokal çalışmalar ihtiyaca göre yapılır” diye konuştu.

“ULAŞIM TOPLULAŞTIRILMASI” Master planı sonrasında ulaşım toplulaştırılmasının yapılıp yapılmayacağı yada nasıl yapılacağının ortaya çıkacağını ifade eden Başkan Toçoğlu, “Master planı sonunda diyelim ki burada kapasite raylı sistemi, metrobüsü gerekli kılacak yada dolmuşlar yeterli diyecek; bizde buna göre çalışma yapacağız. Bütün bunlar çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak. Biz ise plan yapılırken tecrübelerimizden yararlanarak günün ihtiyaçlarına göre gerekli çalışmaları zaten yapıyoruz. En iyi ulaşım toplu ulaşımdır. Toplu ulaşım ile yapılmayan ulaşımlar sağlıklı ulaşımlar değildir. Bugün bir dolmuşa binmek ile bir klimalı son model araçlara binmek farklı şeyler var. İlçeler arası ulaşımda bazı sorunlar var. İlçelerden vatandaşlarımız biraz pahalı geldiklerini söylüyorlar. Buda belediyenin gücünü arttırması ile alakalı. Zamanla çözeceğiz" dedi.

Hafif raylı sistem çalışmalarına da değinen Başkan Toçoğlu şunları söyledi; “Mevcut olan TCDD’nin sefer durdurduğu hat üzerinden Arifiye’den Sakarya merkezine kadar tren çalıştırmak istiyoruz. Sapanca’dan bir beklenti var. Şu an çalışmayacak olan hat Arifiye ile Adapazarı arasında. Sapanca hattı diğer ekspresler tarafından kullanılıyor. Şu an bununla ilgili bir çalışmamız yok. Bu çalışma 2. Etapta olabilir.” “UZUNÇARŞI PROJESİ” Uzunçarşı bölgesinde yapılacak olan çalışmalara da değinen Başkan Toçoğlu, “Biz Uzunçarşı deyince bütün o bölgeyi zihnimizde canlandırarak ifade ediyoruz. Ama bütün bölgeleri elden geçirmek etaplandırılarak yapılacak işlerdir. Bizim yaptığımız çalışma Uzunçarşı’nın ana caddesi üzerinde. Adapazarı Belediyemiz burada proje çalışmasını bitirdi. Orada tarihi binaların restorasyonu ile ilgili bir çalışma olacak. Daha sonra diğer binaların da bu yapılacak restorasyona uygun düzenlenmesini isteyeceğiz. Proje şu an Anıtlar Kurulunda. Anıtlar Kurulu projeyi tasdik ettiği an düğmeye basacağız. Bu proje Adapazarı belediyesi ile eşdeğer yürüteceğiz köklü bir proje” dedi.

Sakarya’da insanlara kent ruhu katacak, Sakaryalık aidiyeti hissetirecek bir belediyeciliğin mümkün olup olmadığı sorusunu da cevaplandıran Başkan Toçoğlu, “Bu son derece önemli bir konu. Bir Sakaryalılık ruhu oluşturmalıyız. Bu konuda çalışma yapıyoruz. Sorduğunuz zaman insanlar Sakaryasporluyuz diyorsa bu şehirde aidiyet oluşmuş demektir. Şehirlerine sahip çıkmak ve geliştirmek sadece Belediye Başkaları be belediyelerin işi değildir. O şehir içinde yaşayanlar ile; belediyeler, STK’lar tüm kurumların katkısı ile şehirler gelişir. Belediyenin tek başına çabası ile bir şey olmaz. Burada önemli olan insanları mutlu etmek, onlara bu şehre ait olduğu fikrini vermek ve onlarla rahatlıkla ben Sakaryalıyım deme duygusunu kazandırmaktır. Ancak bu son derece zor ve uzun vadeli bir iş” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesinin merkez ilçeler dışında kalan yerlerde ki imar planlarını da kontrol ettiğini ve bu sayede planlı bir şehircilik anlayışının benimsendiğini dile getiren Başkan Toçoğlu, “Büyükşehirlerin kurulmasında ki en önemli felsefe imar bütünlüğünü sağlamaktır. Büyükşehir çatısı altında olan bütün ilçeler planlarını Büyükşehir’den onaylatmak zorundalar. Bundan dolayı şehirleşme otomatik olarak kontrol altında gelişiyor. Zaten biz geldiğimizden itibaren şehrin plan bütünlüğü için 1/25 bin ve 1/5 binlik plan çalışması yaptık ve devam ediyoruz. Kontrol yasa gereği zaten bizde” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesinin bütçe konusunda yaşadığı sıkıntılarla ilgili de açıklama yapan Toçoğlu, bu bütçenin arttırılması için Büyükşehir Belediyesinin bir çabası olup olmayacağına ve sonuç verip vermeyeceğine ilişkin ise, “Bu konu ile ilgili bir sıkıntı ve aşma çabası sadece burada değil her yerde var. Bu mağduriyet birçok belediyede mevcut. Ama biz bunu çok gündemde tutarak arkasına sığınmıyoruz. Elimizde ki imkanların en iyisi ile çalışıyoruz. Yarın bir gün imkanlar düzelir işler açılırsa uçarak gideriz” diye konuştu.

“OY KAYGISI İLE BELEDİYECİLİK YAPMIYORUZ” Siyaset ve belediyeci anlayışını da özetleyen Toçoğlu, “Benim anlayışıma göre bir siyasetçi ya da belediye başkanı doğru yaptığı bir işten dolayı oy kaybedeceğini düşünmeye başladığı an iş yapamaz hale gelir. Biz işlerimizi doğru olarak yapmak durumundayız. Doğru işler kaybettirmez. Önemli olan yaptığınız işlerin adaletli ve kamuya yönelik olmasıdır. Oy kaygısını aklınıza getirdiğiniz an artık orada o işi yapamaz hale gelirsiniz” dedi.

Toçoğlu Sakarya Nehri üzerinde inşa edilen HES ve Akçay Barajı çalışmalarında ki son durumu da şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye de ilk defa belediye Hidroelektrik Santrali yapıyor. Biz seçimlerde söz verdiğimiz bu santralimizin ihalesini seçimden hemen sonra yaptık. Ve artık bu çalışmanın nihayetinde 2 ay içinde hizmete sunacağız. HES’ler temiz enerji konusunda çok tercih edilen bir kaynak. Yılda yaklaşık 50 milyon KWH elektrik üretecek santrali hizmete sokacağız. Bunu çok önemli bir proje görüyoruz. Ayrıca bir diğer önemli çalışmamız ise Akçay Barajı. Bu barajı ilk olarak içme suyu temini için kullanmayı öngörüyoruz. Buradan bir elektrik üretimi gibi diğer konular bu iş bittikten sonra netleşir. Akçay’da ki çalışmamız Sapanca Gölüne alternatif olarak çalışma yapmaktır. Burada alternatif içme suyu kaynakları oluşturmak istiyoruz. Allah korusun bir aksilik olursa şehri susuz bırakmamak niyetindeyiz.” Toçoğlu 3 yıllık görev süresi içerisinde şehirden yeteri kadar fikir desteği alıp alamadığını ise, “Sakaryalı seçmenler beklentilerimi karşılıyorlar. Bu kadar. En güzel budur. Benim beklentilerimi Sakaryalı seçmenlerimiz karşılıyor” diye konuştu.

“DEVAM EDEN PROJELER” Başkan Toçoğlu son olarak ise devam eden çalışmaların akıbeti hakkında kaydettiği şu sözlerle açıklamasını tamamladı: “Sakaryaspor Altyapı Tesisinde en önemli konu yer meselesi. Bize yer temin edilseydi ben şimdiye kadar tesisi bitirmiştim. Sakaryaspor tesislerinde şu an da bir çalışma yapıyoruz. Ancak altyapı tesisleri için arayışlarımız sürüyor. Taşlık Sahası düşüncesi var. Biz bu sahanın tahsisini yaparsak o tesisleri hizmete kazandıracağız. Belediye Hizmet Binası konusu önümüzde ki önemli gündemlerden bir tanesi. Belediye hizmet binası ve bin 500kişik kongre merkezi artık gündemimizde yer alıyor ve bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Kent Park içerisinde yapılacak olan sergi salonu ile eski ofis arazisi üzerine yapmayı planladığımız sanat galerisi projesi bitmek üzere. İhale süreçlerine girdik. Sakarya Nehri kenarında Atletizm pisti çalışması sürüyor. Bu daha çok Adapazarı Belediyemiz ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile ilgili. Yer konusunda yardımcı olduk. DSİ’den olumlu yazı bekliyoruz. Programa aldık. Bir atletizm pisti Sakarya ya önemli bir katkı sağlayacak. Atatürk Park’ında bir düzenleme yapacağız. Ancak bu park kaldırılmayacak. Park içerisinde bulunan özel sektörün sözleşme süresi Haziran ayında süresi doluyor. Kendilerine yazı yazdık. Süreleri dolduktan sonra başka yerde çalışmalarını sürdürsünler istiyoruz. Bizde burada bir çalışma yapacağız. Yeni kampus bağlantı yolunda Seyirtepe projesinde 2 sefer ihaleye çıktık. Anlaşılan tesisi kendimiz işleteceğiz.”