Ege Yetişkin Hemofili Okulu'nda Eğitimler Başladı

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Kliniğinde, hemofili hastalarına nasıl ilaç yapılacağı konusunda eğitimler verilmeye başlandı.

Hemofili, kanamaya eğilimli bir hastalık. Hastalar kanamalarını fark edip, kendi kendilerine damardan faktör alırlarsa hayata tutunabiliyorlar. Bu yüzden ilk müdahalenin doğru bir şekilde yapılması önem taşıyor. EÜ'de Türkiye'de açılan ilk yetişkin hemofili okulu ile hastalara gerekli eğitimler verilmeye başlandı. EÜ Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Şahin, hastanın kanamasını fark edip, ilacını hangi dozda kullanacağını, ilacı nasıl muhafaza edeceğini ve eklemlerini nasıl koruması gerektiğini anlatacakları yetişkin hemofili okulu ile hastalara bilgi vereceklerini söyledi.

Doç. Dr. Şahin, ilk eğitim toplantısına yaklaşık 40 hemofili hasta ve yakınının katılmasından memnun olduğunu ifade etti.

HER AY 3 SAAT EĞİTİM
Eğitim toplantıları ile hastalarının daha detaylı bilgi alıp, merak ettikleri her soruyu sorabilme imkanı bulduklarını belirten Doç. Dr. Şahin, “Poliklinik şartlarında hastaların sosyal sıkıntılarını ve merak ettikleri tüm bilgileri cevaplamaya uzun süre zaman ayıramıyoruz. Hemofili okulu sayesinde hastalar her sıkıntılarını diledikleri gibi paylaşabiliyorlar. Hastaların da birbirleriyle tanışması, yalnız olmadıklarını görmesi onlara moral kaynağı oldu. Ayda bir kez 3 saat yapılacak eğitimlere diğer bilim dallarından da hekim arkadaşlarımız gelip, hastalıkla ilgili konuları anlatacaklar. Hasta ve yakınlarının gelecekte nelerle karşılaşacaklarını birinci ağızdan duymaları, onlar da büyük bir güven oluşturuyor” dedi.

İLAÇ BROŞÜRLERİ HAZIRLANACAK
Hastalar en büyük sıkıntılarının kanamaları olup, başka bir sağlık kuruluşuna gittiklerinde, 'İlacı tanımıyoruz, yapmayı bilmiyoruz' cevapları ile karşılaşıyorlar diyen Doç. Dr. Fahri Şahin, "İlaçların seruma karıştırılmadan verilmesi gerekiyor, ama karıştırıp verenler olabiliyor. Ege Üniversitesi Hematoloji kliniği olarak 150 hemofili hastamıza ilaçların kullanımı ile ilgili broşürler hazırlatacağız. Bu broşürler pvc kaplı, altında fakültemizin ve hastayı takip eden hekimin telefon numarası yazılarak, hastanın her an çantasında taşınması sağlanacak. Acil bir durumda başka bir sağlık kuruluşu hastanın hekimine her an ulaşabilecek. Bu uygulamanın diğer hastanelerdeki hemotoloji kliniklerine de örnek olacağını düşünüyoruz. Böylece en sık karşılaşılan ilaç yapımı sorununu ortadan kaldırmış olacağız" diye konuştu.

Yetişkin hemofili okuluna katılan hasta Ali Sinan Demirkale, tüm hemofili hastaları ile biraraya gelip, sorunları birlikte konuşmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti.

Demirkale, “Bugüne kadar sorunlarımızı tek başımıza çözmeye çalışıyorduk. Doktorumuz Fahri Bey'in açtığı okul için teşekkür ediyoruz. Her ders başka bir konuda bilgi alacağız. Zamanla bu okul diğer hastanelere, illere de örnek olacak” dedi.