HAS Parti Lideri Kurtulmuş, İskilipli Atıf Hoca'nın Kabrini Ziyaret Etti

İskilipli Atıf Hoca'nın kabrini ziyaret eden HAS Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, "İskilipli Atıf Hoca'nın idam edilmesi yanlıştı, büyük bir insanlık ayıbı idi. Hiçbir gerekçe, Atıf Hoca'nın idamını mazur ve meşru gösteremez" dedi.

HAS Parti Lideri Kurtulmuş, İskilipli Atıf Hoca'nın Kabrini Ziyaret Etti
İskilipli Atıf Hoca'nın kabrini ziyaret eden HAS Parti lideri Kurtulmuş, Yasin-i Şerif okuyarak dua etti. Ziyaretin ardından bir açıklama yapan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin İskilipli Atıf Hoca'ya iade-i itibar yapmasını isteyerek, "Bu semboliktir. Bir dönemdeki yapılan yanlıştan vazgeçtik anlamını taşır" dedi.

İskilipli Atıf Hoca'nın mezarının bulunmasının sevindirici olduğunu dile getiren Kurtulmuş, kendisinin idam edilmesinin bir dönem Türkiye'de yapılanyanlış işler ve karanlık uygulamaların en somut göstergesi olduğunu belirtti.

İskilipli Atıf Hoca'nın uzun yıllar mezarının nerde olduğunu ailesinden dahi gizlendiğini, HAS Parti kurucular kurulu üyesi olan eski milletvekili Mehmet Sılay'ın çalışmaları sonucu ilk önce Ankara'da defnedildiği yerin bulunduğunu, ardından mezarının İskilip'e nakledildiğini hatırlatan Kurtulmuş, "Böyle anıtın yapılması gerçekten önemli. Türkiye geçmişte yapmış olduğu yanlışlıkları, hataları karanlık noktaları aydınlatmak zorunda. 'Ne yapalım zamanın şartları böyleydi, dönemin şartları böylegerektiriyordu' diyemeyiz. O dönemde İskilipli Atıf Hoca'nın idam edilmesi yanlıştı, büyük bir insanlık ayıbı idi. Hiçbir gerekçe Atıf Hoca'nın idamını mazur ve meşru gösteremez. O dönemin aydınlatılması şart. Dersim'le ilgili çalışmalar olduğunda onu söyledik. Evet, Dersim olayları aydınlansın, İskilipli Atıf Hoca'nın durumu da aydınlansın. Türkiye Büyük Millet Meclisi İskilipli Atıf Hoca'nın idam kararını geri alabilir. Bu semboliktir. Bir dönemdeki yapılan yanlıştan vazgeçtik anlamını taşır. O dönemdekikararlar İstiklal Mahkemesi'nin kararıydı. Bir müddet sonra burası halkımız tarafından ziyaretgaha dönüşecektir. Bu noktaya gelinmiş olması önemli bir adım ve gelişmedir. Yeterli değildir. O dönemin hakikatlerinin aydınlanması, yanlış işlerinin özrünün devletçe yerine getirilmelidir. Devlet adamlarının özür dilemesi yeterli değildir. Resmi özrü TBMM diler, idam kararını ortadan kaldırır. Bunun önemli adım olduğu kanaatindeyim. İnsanlık dışı şekilde idam edilmesi ve infaz edilmesi insanlık suçudur" diye konuştu.

Resmi açılışı henüz yapılmayan anıtı ilk ziyaret siyasi parti liderinin kendisi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Geçmişle yüzleşmek adına Başbakanımız, tüm siyasi parti başkanları bir araya gelerek bu tür yerlerde yapılmış yanlışlar adına hep beraber özür dileyip ibret alalım" diye konuştu.

Kaynak: İHA