Diplomasi Akademisi 18. Eğitim Programı Tamamlandı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, genç diplomatlara seslenerek, ''İki veya daha fazla tarafın katıldığı toplantıda değişik görüşleri dinleyebilirsiniz.

Gün bitiğinde herkes aynı amaç için çalışır; barış. Diplomatların asıl hedefi, barışı sağlamak olmalıdır" dedi.

Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, 18. Genç Diplomatlar Eğitim Programı Sertifika Töreni'ne katıldı.

Ankara Devlet Konukevi'nde düzenlenen tören, tanıtım görüntüleriyle başladı.

Davutoğlu, insanlığın ilk günlerinden beri diplomasi mesleğinin varolduğunu söyleyerek, ''Kardeş kardeşe bile sorunlar olabiliyor. Diplomasi bu tür krizleri çözmek içindir. Bazı toplantılara katıldığımda, insanların yüzlerini, psikolojilerini incelemeye çalışırım'' şeklinde konuştu.

Diplomasinin psikolojisini anlamaya çalıştığını söyleyen Davutoğlu, ''Birçok kriz yönetimi, aracı toplantısında bulundum. Bazen Suriye toplantısına başkanlık yaptık, bazen P5+1 İran toplantılarına ev sahipliği yaptık. Bazen de Bosna Sırbistan ile üçlü toplantılar yaptık. İki veya daha fazla tarafın katıldığı toplantıda değişik görüşleri dinleyebilirsiniz. Gün bitiğinde herkes aynı amaç için çalışır; barış. Eğer bir diplomat barış için çalışmıyorsa, diplomasinin asıl hedefine tezat şekilde hareketediyordur. Diplomatların asıl hedefi barışı sağlamak olmalıdır. Asıl hedef dünyada barışı ve istikrarı sağlamaktır'' dedi.

Davutoğlu, genç diplomatlara Türkiye'de çalıştıklarında birçok bölgeye ulaşabileceklerine dikkat çekerek, birçok ülke ile diplomatik ilişkilerinin olacağını söyledi.

Davutoğlu, İstanbul'da birçok uluslararası konferansa ev sahipliği yaptığını belirterek, ''P5+1 İran müzakereleri, İstanbul'da yapıldı. Şu anda İstanbul Somali Konferansı için hazırlanıyor. Biz bu hareketlilikle yüz yüzeyiz. Oturup bekleyemeyiz. Dünyada gelişen olaylara karşı aktif olmalıyız'' ifadelerini kullandı. Davutoğlu, Türk dış politikasının nasıl değiştiğine de örnek verdi. Davutoğlu, ''3 yıl önce Türkiye olarak 170 misyonumuz vardı. Şu anda ise 210 misyonumuz var. 3 yıldan daha az sürede diplomatik misyonlarımızda yüzde 20'den fazla artış oldu. Neden diplomatik misyonlarımızın sayısı arttı; Afrika'ya açıldık. Afrika'da 22 yeni büyükelçilik açtık. 87 yıllık Cumhuriyet boyunca Türkiye, Afrika'da 12 büyükelçilik açmış. Son 12 yılda 22 yeni büyükelçilik açtık. Latin Amerika'da 5 yeni büyükelçilik açtık''şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Türkiye'nin gücünün maksimumda kullanılması gerektiğine işaret ederek, diplomatların misyonuna dikkat çekti. Diplomasi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras, dengeli bir program uygulamaya öçalıştıklarını belirterek, Türk kültürü, müziği gibi bir çok konuda diplomatlara eğitim verdiklerini söyledi.

Meksika Dışişleri Bakanlığı'nda görevli Gonzalo Martinez, genç diplomatlar adına teşekkür konuşması yaptı ve Türkiye'nin dış politikası hakkında bilgi sahibi olduklarından bahsetti. Davutoğlu, konuşmasından sonra programa katılanlara sertifikalarını verdi. 77 ülkeden 77 diplomat; Ankara'dan sonra Konya, İstanbul ve Kapadokya'yı ziyaret edecekler .
Kaynak: İHA