Afyon 2. Türkçe Olimpiyatlarında 22 Ülkenin Çocuklarını Ağırlayacak

Türkiye genelinde yapılan ‘10. Yıl Türkçe Olimpiyatları’nın Afyonkarahisar ayağıyla ilgili hazırlıklara başlandı.

Afyon 2. Türkçe Olimpiyatlarında 22 Ülkenin Çocuklarını Ağırlayacak
Afyonkarahisar'da ilki geçen yıl yapılan ve 30 bin kişinin izlediği Türkçe Olimpiyatlarında bu sene 22 ülkeden 65 öğrenci ağırlanacak. Etkinlikler, 1 Haziran 2012 günü Afyonkarahisar Atatürk Stadyumunda gerçekleşecek.

Afyonkarahisar Ümit Gönüllü Eğitimciler Derneği(ÜMİTGÖNDER) tarafından oluşturulan olimpiyat tertip komitesi İkbal Termal Otel'de bir basın toplantısı düzenleyip çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tertip komitesi adına bir açıklama yapan Celalettin Soner, Afyonkarahisar’da ikincisi düzenlenecek Türkçe olimpiyatları etkinliğine 22 ülkeden 65 öğrencinin katılacağını söyledi.

Soner, “Anadolu insanının sinesindeki güzellikleri dünyaya taşıma ancak güzel dilimiz; Türkçeyle mümkündür. Bu aşkla dünyanın dört bir tarafına Türkçeyi öğretmek, milletimizin samimiyetini anlatmak için giden öğretmenler, farklı milletlerin çocuklarında Türkçe’nin güzelliklerini duyurma çabasındadır. Yurt dışında bu organizasyonlara dünya çocukları büyük ilgi göstermekte. Bu durum geleceğini dünyası adına bizleri umutlandırmaktadır.” dedi.

Türkçe’nin dünya dili olmasının önündeki engelleri kaldıracak bu nitelikli organizasyona her eğitim- öğretim yılında dünya genelinde 15 bin civarında öğrencinin hazırlandığını belirten Soner, 2003 yılından beri düzenlenen olimpiyatların sınıf, okul ve ülke seçmeleri gibi zorlu aşamalardan geçen dünya çocuklarının Türkiye’de büyük finale katılıp hünerlerini sergilemeleriyle sona erdiğini belirtti.

Soner, “Bir Afrikalıdan Yunus Emre’yi, bir Moğal çocuğundan Necip Fazıl’ı duydukça kendi değerlerimizin güzelliğini ve zenginliğini iç dünyamızda bir kere daha tatmaktayız. ÜMİTGÖNDER olarak Anadolu insanının samimiyetle neler yapabildiğinin hikayesini sizlerle paylaşmak istedik. Topraklarımızdan dünyaya yayılan Türkçe’nin gücüne inandık. Türkçe’yi öğrenen dünya çocuklarının kardeşlik duygularıyla beslendiğini gördük. Bu muhteşem atmosferi asıl sahiplerine Anadolu insanına Afyonkarahisarımıza göstermek için yola çıktık.” diye konuştu.

BAŞKAN ÇOBAN: BELEDİYE OLARAK HER ZAMAN DESTEKÇİSİYİZ

Toplantıya katılan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da, belediye olarak geçen yıl ilki yapılan olimpiyatlara destek verdiklerini söyledi.

Bundan mutluluk duyduklarını belirten Çoban, “Anadolu insanın omuzladığı bizim de destek verdiğimiz olimpiyatlar soğuk bir havada olmasına rağmen öğrencilerin ve misafirlerini sıcaklığını görünce doğru bir iş yaptığımıza karar verdik. Bu senede yapılacak etkinliklere destek vereceğiz. Dünyanın 150‘den fazla ülkesinden yüzlerce okul kurs, kültür merkezi olarak Türkiye insanına hizmet etmek için kurulan bu müesseslerde çalışan gerek öğretmenler, gerek idareciler bir daha geri dönmemek üzere gitmişler. Tabiri caizse gemileri yakmışlar adeta geri dönmemek üzere.” dedi.

Başkan Çoban, idealist öğretmenlerin gittikleri her ülkede buradaki sıkıntıdan daha fazla bir sıkıntıyla karşılaştıklarını ancak, başarmadan geri dönmeyeceklerine dair söz verdiklerini anlattı. Çoban, “Sarı, beyaz, siyah ırktan yüzlerce, binlerce öğrenci ülkemize geliyor. Afyonkarahisar halkı bu etkinliğe sahip çıkacaktır. Gelenleri en sıcak duygularla karşılayacaklar. Herkesi ayrı ayrı kutluyorum. Buna vesile olan önderleri saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.

"DÜNYANIN BAKANLARI, MİLLETVEKİLLERİ TÜKÇE KONUŞACAK, BU MUHTEŞEM BİR ŞEY"

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser de Türkçe’nin İngilizceden sonra dünyada en fazla konuşulan dil olduğunu belirterek, bu açısında kültürümüzü dilimizi bilmeyen binlerce kilometre ötedeki insanların Türkçe konuşmasının önemli olduğunu anlattı. Serterser, Türkçe konuşan bu çocukların 15-20 yıl sonra o ülkenin başbakanı, bakan, milletvekili olacağını ifade ederek, bu durumun Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi. Serteser, "Olimpiyatlar ekonomik, sosyal, kültürel açıdan kente çok büyük fayda sağlayacaktır. Kısa bir süreliğine de olsa insanların 22 ülkeden gelen öğrencilerle kaynaşması hatta büyüklerin kaynaşması dahi sosyal açıdan önemlidir bana göre.” dedi.

İkbal Şirketler Grubu Başkanı Salim Pancar da, olimpiyatların işin görünen tarafı olduğunu ifade ederek, “Bizler biliyoruz ki; bunların derinliğinde çok daha fazla şeyler var. Bunların Allah’ın bir lütfu olduğunu, takdiri ilahi olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Sarıdere Alıveriş Merkezleri sahibi Mustafa Sarıdere de, Afyon'un bu büyüklükte bir organizAsyonu görmediğini söyledi.

Dünyanın bir ucundaki insanlara Türkçe sevdasını aşılayan kahramanları bu milletin unutmayacağını ifade eden Sarıdere, bu etkinliklerin mimarlarına teşekkür ettiğini kaydetti.