TBMM Başkanı Çiçek, Koltuğunu Çocuklara Devretti

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, koltuğunu, farklı görüşlere sahip iki çocuğa bıraktı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu Gaziantep'ten 14 yaşındaki Muammer Alhan Babat ve Ankara'dan 14 yaşındaki Derya İlayda Doruk'a devretti. Koltuğunu neden iki çocuğa bıraktığının sorulması üzerine Çiçek, bazı ülkelerde iki meclis bulunduğunu belirterek, "Eski Meclis'le Senato'yu bir araya getirmiş oluyoruz" dedi.

Derya İlayda Doruk, Meclis Başkanı Çiçek'in ne şekilde seçilerek buraya geldiklerini sorması üzerine 4 ayrı mülakata girdiklerini ve başarılı olmaları üzerine seçildiklerini anlattı. Muammer Alhan Babat ise, yeni Anayasa'da çocuk haklarına yer verilmesi için geldiğini belirterek, çocuk haklarının daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Babat, sivil anayasa çalışmalarını izlediğini belirterek 'anaya demokrasiyi tam olarak temsil edemiyor. Demokrasi gelişmekte ve bu Anayasa 3-4 beden dar gelmekte. Yeni anayasa halkın önderliğinde yapılmalı" dedi.

İlayda Doruk ise, yeni Anayasanın özgür bir anayasa olması gerektiğini söyledi.

BAKAN DİNÇER, İLAYDA'YI İKNA EDEMEDİ
Küçük Meclis Başkanları gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine İlayda Doruk, Türkiye'deki okulların fiziki yapısının bu yeni eğitim sistemine uygun olmadığını söyledi.

Bu yüzden yeni okul yapılması gerekeceğini ve bunun da Türkiye ekonomisini zorlayacağını söyleyen Doruk, okulların fiziki yapısına uygun bir proje geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bunun üzerine Çiçek, 'Yani sen okula göre mi eğitim, eğitime göre mi okul? Bak iş karıştı şimdi. Doğru olanı yaparsak okulu da ona göre yaparsın' dedi.

Doruk ise, "ama bu ülkemizi ekonomik açıdan sarsacak bir şey. 81 ilde birçok ilçe ve ilçelerde birçok okul var. Böyle düşünürsek hepsinin yeniden yapılandırılması" diye konuştu.

Alhan Babat ise, Türk insanlarının çok cömert olduğunu ve kampanyalarla yardımseverlerin okul yaptırdığını söyledi.

Babat, "4+4+4 Türkiye'yi sağlam, sarsılmaz temellerine hazırlayacak. İyi bir eğitim sistemi olacak. Çünkü ülkemizde bütün çocuklar eşit eğitim alması yönünde üzerimize düşenleri biz bu yasayla yapacağız. Bunun yararını şimdi değil de ileride göreceğimizi, şimdi bunu tartışmanın bir faydası olmadığını görüyorum" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de, İlayda Doruk'un kademeli olmasından değil 4+4+4 şeklinde olmasından rahatsız olduğunu anladığını belirtti.

Dinçer "Peki biz o konuda Sayın Başkanımızı bilgilendirsek, aslında bunun 1+5 veya 5+3+4 veya 4+4+4 şeklinde olmasının büyük maliyetler getirmeyeceğini anlatsak bu konuda bize destek verir mi acaba?' diye sordu. Bunun üzerine İlayda Doruk, "Tek sorun o da değil. 60 ayını doldurmuş her çocuğu biz okula gönderirsek şöyle bir sıkıntı olur. 6yaşında da olacak, 7 yaşında da belki 5.5 yaşında da. Böyle düşündüğümüzde 6 yaşındaki bir çocukla 7 yaşındaki bir çocuğun beynindeki gelişmişliği farklı. 7 yaşındaki bir çocuğun matematiksel zekası gelişmişken, 6 yaşındaki bir çocuğu görsel zekası yeni tamamlanmış olacak" dedi.

Bakan Dinçer de, "Biz tüm bunları biz göz önüne alarak 60 aylık veya 72 aylık çocuğumuz için onların pedagojilerine uygun bir eğitim vermeye dair düzenleme yaparsak bu sizin için ikna edici olur mu?' diye sordu. İlayda Doruk ise, "Öyle düşündüğümüz zaman da tüm müfredat değişecek ve o zaman 4. sınıfta işlediğimiz konular daha geç işlenecek, bu da tüm sistemi sarsacak. Yani beynimizin alacaklarını daha geç öğrenmiş oluruz" dedi.
Dinçer de, "Peki bunu gözden geçirelim, bayağı tartışmalı" dedi.

Gazetecilerin İlayda Doruk'a ikna olmadınız mı?' diye sormaları üzerine Doruk, "Olmadım" karşılığını verdi.

İKİ KÜÇÜK BAŞKANDAN TUTUKLU VEKİLLER İÇİN FARKLI GÖRÜŞLER

Küçük Meclis Başkanları tutuklu milletvekillerinin duru ile ilgili soruları da yanıtladı. İlayda Doruk, "Ülkenin seçtiği milletvekilleri hapiste olursa, Meclis'te verilen kararların doğruluğu tartışılır" derken; Alhan Babat ise, "Bana kalırsa oradaki tutuklu milletvekilleri demokrasiyi yanlış bir şekilde kullandı ve yanlış bir şekilde değerlendiriyorlar. Zaten fikirlerini fazla beyan edemiyorlar. Bu konudaki görüşümü fazla açık etmek istemiyorum, çünkü siyasete fazla dahil olmak istemiyorum" dedi.

"MECLİS'TE KAVGA ETMEYİN"

İlayda Doruk, milletvekillerine de bir mesajı olduğunu belirterek, "Biz meclisin kendi kanalından sizleri izliyoruz. Kavgalarınızı azaltın, konuşarak da halledebilirsiniz. Ben buna yürekten inanıyoruz. Sizi sadece biz çocuklar değil, kendi çocuklarınız, eşleriniz, anneleriniz izliyor. Lütfen böyle davranmayın. Annenizin sizi bağırırken görürse ne düşünür, lütfen o açıdan düşünün. Meclisimiz böyle olursa ülkemizdeki şiddete biz nasıl karşı geliriz" diye konuştu

Kaynak: İHA