Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Okul Sütü" kampanyasını olumlu bulduğunu ve desteklediğini belirterek, "Ama bir müdahale kurulu olmalı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
Sanayici insafsızca davranıyor. Sizin örgütünüz olmadığından fiyatları sanayici aşağıya istediği gibi çekiyor. Sizin buna dayanmanız tabii ki zor" dedi.

Tekirdağ'daki programının ardından Gelibolu'ya gelerek, Ziraat Odası Gelibolu Şubesi'ni ziyaret eden TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar; Gelibolu Ziraat Odası Başkanı Atilla Eraslan ve oda yönetimi ve üreticiler tarafından karşılandı. Genel Başkan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, çiftçilerin sorunlarına değindi. Bayraktar, dünyada tarımın önemli bir sektör haline geldiğini belirterek, "Aslında sahadaki insanları dinlemeli. Biz gelir, iki nutuk atar ve çeker gideriz. Ama buradan aldığımız verileri biryerlere taşımamız gerekir. Şimdi sizler burada gerçekleri konuşuyorsunuz. Aslında bu sektörün realitesi de budur. Bunun dışında da gerisi hikayedir. Süt hayvancılığı meselesi, aslında Türkiye'nin en önemli meselesidir. Ancak bu meseleyi şimdiye kadar çözemedik. Hayvancılıkta esas olan, yavruları koruyarak işletmenizi büyütmenizdir. Yani para kazandıkça sürüyü artırmalısınız. Bizde bunun tam tersi olmaktadır. 30 başla başlarsınız işe. Bir süre sonra 5 tanesi gider, sonra 3 gider, bir bakmışsınız elinizdehayvan kalmamış, işletmeyi de kapatmak zorunda kalırsınız" diye konuştu.

Bayraktar, "Okul Sütü" kampanyasını olumlu bulduğunu ve desteklediğini belirterek, "Ama bir müdahale kurulu olmalı. Sanayici insafsızca davranıyor. Sizin örgütünüz olmadığından fiyatları sanayici aşağıya istediği gibi çekiyor. Sizin buna dayanmanız tabii ki zor. Devlet, hayvancılığa ve süte destek verdiğinde, kredi açtığında sanayici de bu işe dalıyor. Adam krediyi alıyor, 3 bin-5 bin hayvanla bu işe giriyor. Ama burada devlet 'Sen bu hayvancılığın eğitimini nerede aldın, sütçülüğü nerede öğrendin'demeli. Hayvancılık, bir meslek olarak kabul edilmeli. Sanayici bu işe böyle girerse sütün fiyatını istediği gibi belirler, sizler de buna karşı duramazsınız. Hükümet bunun çaresini bulmalı" dedi.

Kaynak: İHA