Vali Harput, Konuk Eyalet Başbakanı Onuruna Yemek Verdi

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Hessen ve Bursa arasındaki ilişkilerin 3 yıldır devam ettiğini, güçlü, sıcak ve samimi bir şekilde köklenerek, geleceğe dönük olarak geliştiğini söyledi.

Vali Harput, Türkiye'ye yaptığı üç günlük gezi kapsamında, Bursa'ya gelen Almanya'nın Hessen eyaleti başbakanı Volker Bouffier onuruna verdiği yemekte yaptığı konuşmada, 1961 yılında başlayan Almanya-Türkiye ilişkilerinin bu yıl 51. yıldönümü olduğunu belirtti.

Bursa ile Hessen arasında ise 1971'de başlayan ve 42 yıldır devam eden işbirliği olduğunu ifade eden Harput, ''Almanya bizim kadim dostumuz. Özellikle cihan savaşlarında kader birliği yaptığımız ve daha sonra Avrupa'da en fazla ekonomik ilişkimizin olduğu bir büyük ülkenin adı. Türkiye, dostlarına karşı vefalı, ilkeli, tarih boyunca hep insanlığı ve adaleti, sevgiyi, barışı, dostluğu esas almış ve son yıllarda, özellikle 2010 ve 2011'de dünyanın en hızlı büyüyen Çin'le beraber bir diğer ülkenin adı'' dedi.

Almanya'da çok güçlü bir Türk gücünün olduğunu belirten Vali Harput, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin her geçen yıl daha fazla güçlendiğini belirtti.

Türklerin Almanya'da önemli bir nüfusa sahip olduğunu dile getiren Harput, şunları söyledi:

''Almanya'da çok güçlü bir Türk gücünün olduğunu ve bunların Alman ekonomisine çok ciddi bir katkı yaptığını burada memnuniyetle ve gururla ifade etmek istiyorum. Almanya'da 3,5 milyon Türk, Fransa'da 330 bin Türk, Hessen'de 330 bin Türk var. Yine Almanya'da 80 bin şirket, Hessen'de 2 bin 500 Türk şirketi bulunuyor. Bunlar, oradaki insanlarımızın, Alman ekonomisiyle, Almanya ile ne kadar bütünleştiklerinin çok güzel bir örneği.''

-''Bursa ile ilişki kararımız doğru bir karar''-

Hessen eyaleti başbakanı Volker Bouffier ise kendilerine gösterilen yakın ilgi dolayısıyla teşekkür etti.

Bursa ile işbirliklerinin çok önemli olduğunu düşündüklerini ifade eden Bouffier, ''Hessen ve Bursa arasındaki serüven yaklaşık 3 yıl önce başladı.

Bu çerçevede bir bölge arıyorduk Türkiye'de. Bu konuyla özel olarak ilgilenildi, gerekli çalışmalar yapıldı. Bunun bitiminde belli bir sonuca varmış olduk'' diye konuştu.

Yaptıkları çalışmaların en iyisinin olması için mücadele verdiklerini belirten Bouffier, ortaya koydukları standartların ve ölçülerin belirgin olması ve en iyi olması yönünde çok büyük özen gösterdiklerini söyledi.

Belli bir işbirliğinin her iki taraf için de yoğun olarak yaşandığı takdirde kabul görebileceğini ifade eden Bouffier, şöyle konuştu:

''Hessen, uluslararası anlamda çok başarılı bir yer. Ekonomik olarak da finansal olarak da en önemli bölgelerden birisi. Bu özelliğinden dolayı Bursa ile uyuşuyor. Çünkü Bursa'ya baktığımız zaman, gerçekten burada da çok önemli ekonomik büyümelerin yansımalarıyla birlikte ilerlemenin olduğunu görüyoruz. Biz, Bursa ile olan ilişki kararımızın doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz.''

Konuk eyalet başbakanı onuruna verilen yemeğe, Hessen Entegrasyon ve Avrupa İşleri Bakanı Jörg-Vwe Hahn, Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı, Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Brita Wagener, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar ve davetliler katıldı.

Yemeğin ardından Vali Harput, Bouffier'e ipek kravat hediye etti .
Kaynak: AA