BM'de Çalışmak İçin Ne Yapmalı?

BM'de çalışan Türk sayısı düştü. Türk diplomattan gençlere tavsiyeler..

BM'de Çalışmak İçin Ne Yapmalı?
BM'de en üst düzeyde görev yapan Arabuluculuk Bölümü Direktörü Levent Bilman, New York'ta BM'deki ofisinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

'TÜRK ÇALIŞAN SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR '

Soru: BM içinde üst kademelerde sizce yeterli oranda Türk görevli var mı, bu sayının artması için neler yapılabilir? Yine bu kapsamda BM gibi önemli bir uluslararası kurumda çalışmak isteyen Türk gençlerine neler önerirsiniz?

Cevap: Geçmişe oranla özellikle son 10 yıl içinde BM'de çalışan Türk sayısında maalesef bir düşüş oldu. 1999-2003 yılları arasında, Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliğinde görev yaptığım zaman, BM'de yüksek seviyede görev yapan Türklerin sayısı daha fazlaydı. Zaman geçtikte insanlar görevlerinden ayrılabiliyorlar ya da emekli oluyorlar. BM'nin siyasi bölümünde en üst düzeyde görev yapan benim.

Gençlere birkaç tavsiyede bulunabilirim. BM çok başvuru alan bir kurum, bütün dünyada çok ilgi görüyor. Artık staj başvurularında dahi yüksek lisans derecesi aranmaya başlandı. Tabii ki bir dile çok iyi derecede hakim olmak önemli, ama bu dilin yanı sıra BM'nin resmi kabul edilen dillerinden en az birini daha iyi derecede öğrenmiş olmak ve BM'ye başvurmadan evvel yurt dışında arazide görev yapmış olmak, başvuruda bir avantaj getirecektir. Bundan ne kastediyorum? Örneğin bir genç arkadaşımızın masterini tamamlamasından sonra bir sivil toplum örgütü adına, diyelim Somali'de insani yardım ekibinde yer alması veya Kosova'da ya da başka bir yerde yapılan uluslararası seçimlerde seçim gözlemcisi olarak çalışması gibi. Ya da bir başka ülkede kadın ya da gençlerin haklarının korunması konularında çalışmış olabilir. BM'ye başvuracak bir gencin yüksek lisans yapması ve arazide çalışmış olması başvurunun olumlu sonuçlanması açısından bir avantaj.

Çok önemli bir husus da şu: İş insanın ayağına gelmiyor, bunu ciddi ve yakın bir şekilde takip etmek lazım. BM'nin internet sayfalarında, hem BM'nin faaliyetleri hakkında hem de BM'nin tüm dünyada açılan kadroları hakkında çok geniş bilgi mevcut. Bunları çok yakından takip edip buradaki ihtiyaçlara göre gençlerimizin kendilerini hazırlamaları çok yararlı olur.

'DÜNYA ÇAPINDA FAALİYETTEYİZ '

Soru: BM'nin Arabuluculuk Bölümü Direktörü olarak BM'nin arabuluculuk çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz? Daha önce BM'de düzenlediğiniz bir basın toplantısında, ''BM'nin arabulucu uzmanlarını dünyanın herhangi bir yerinde 72 saat gibi kısa bir zamanda konuşlandırma gücüne sahip olduğunuzu'' vurgulamıştınız. BM, siyasi ihtilafların çözümünde ne gibi roller oynuyor?

Cevap: Benim başında bulunduğum bu bölümün 3-4 tane ayrı görev dosyası var, yaklaşık 40-45 kişilik bir ekip olarak çalışıyoruz. Bu dosyalardan en önemlisi arabuluculuk faaliyetlerini tüm dünya çapında desteklemek. Örneğin bir kriz döneminde, BM Genel Sekreteri, Libya'da, Yemen'de, en son Suriye'de olduğu gibi bir kişiyi özel temsilci ya da danışman sıfatıyla atıyor. Bu atama yapıldıktan sonra arabulucu olarak tabir ettiğimiz bu yüksek düzeyli şahsiyetler, arazideki çalışmalarını yürütürken teknik bilgiye ihtiyaç duyabiliyorlar. Örneğin bir ateşkes yapılması söz konusuysa veya muhalefetle iktidar arasında bir siyasi diyalog mekanizması kurulacaksa, bu konularda geçmiş örneklerden nasıl yararlanılabileceği konusunda ya da günümüzde bu konularda çalışan ne kadar uzmanın bulunduğu gibi konularda. Benim başımda bulunduğum bölüm bu yüksek şahsiyetlere bu tür konularda destek sağlıyor.

Örneğin Cemal Benomar, Yemen'e BM'nin özel temsilcisi olarak atandığı zaman, ekibimdeki arkadaşlarımı görevlendirdim. Onlar Yemen'i her ziyaretinde Benomar ile seyahat ettiler ve kendisinin oradaki barışı bulma, diyalog çabalarına yardımcı oldular. Benzer şekilde Libya'da da aynı şey oldu.

Benim yaptığım işin çoğu aslında basında hep ön plana çıkan konularla ilgili değil. Dünya çapında birçok başka ülkede, krizlerin çözümü için her gün faaliyet gösteriyoruz. Şu an başında bulunduğum bölümde iki tane büyük ekibimiz var-bunları benim yanımda çalışan memurlara ilave olarak söylüyorum-birinci ekibimiz 7 kişilik bir uzmanlar grubundan oluşuyor. Bu grup kendi bulundukları ülkelerde yaşıyorlar ve ben ne zaman onlara görev verirsem, 72 saat içerisinde bir kriz bölgesine hareket edip duruma yardımcı olmak için çalışıyorlar.

Bunun dışında 200 kişiye yakın bir grup yine benim gözetimimde görev yapıyor, bunlar da kendi alanlarında çok uzman insanlar. Kimisi ateşkes, kimisi mayın temizleme, kimisi kadının siyasi çözüm sürecine etkin katılımı, kimisi de örneğin deniz sınır alanları konusunda uzman. BM'nin arazide görev yapan misyonlarının ya da Genel Sekreterin özel temsilcilerinin, bu uzmanlara ulaşabilmelerini ve onlardan destek almalarını sağlıyorum. '