Yalova'da 40 Dönüm Alan Arboretum Oluyor

Tema Vakfı Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan, Fatih Caddesi ile deniz arasında kalan ve halen TİGEM lojmanlarının yer aldığı 40 dönüm araziye arboretum yapılacağını söyledi.

Tezcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arazilerinin kiralanması kararından sonra Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal'ın ısrarlı girişimlerinin sonuç verdiğini söyledi.

Tezcan, ''Planlarda bitki müzesi olarak görünen alanın kiralama dışı bırakılması ve bitki müzesi yapılmak üzere Yalova Belediyesi'ne tahsis edilmesi isteği TİGEM tarafında uygun gördü. Kararın alınmasında yıllardır arboretumun yeniden tesis edilmesini isteyen Tema Vakfı'nın girişimleri de etkili oldu'' dedi.

Tezcan, Başkan Koçal'a teşekkürlerini sunarak, ''Konunun takibi için özel olarak Ankara'ya giden, ilgililerle görüşen Belediye Başkanımız Yakup Koçal'a ve Yalova adına yapılan arboretum isteğini uygun bulan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na, TİGEM'e teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.

Eski arboretum alanıyla ilgili de bilgi veren Tezcan, ''Yalova Belediyesi tarafından TİGEM'den satın alınan 80 dönümlük arazi üzerinde kurulan Atatürk Canlı Bitki Müzesi Marmara Depreminde çadırkent olarak kullanılınca büyük ölçüde tahrip olmuş, yeniden onarılmak yerine kendi kaderine terk edilmişti. Nihayet 2007 yılında Belediye Meclisi aldığı bir kararla bu alanı arboretum alanı olmaktan çıkarmıştı'' dedi.

Tezcan, gelişmelerden memnun olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

''Eski arboretumun yok olmasına çok üzülmüş ve tepki koymuş hatta konuyu mahkemelere taşımıştık. Yalova için iyi bir kazanım olduğunu düşünüyoruz. Eski adı -Atatürk Canlı Bitki Müzesi- olan bitki müzesine yine Atatürk adının verilmesi en büyük dileğimizdir. Yakışan da bu olacaktır' '
Kaynak: AA