Yabancı Madenciler Çoğunluk Hisselerini Siyahlara Devrediyor

Zimbabve Kalkındırma Bakanı Saviour Kasukuwere, Nisan ayı sonunda, yabancı maden şirketlerinin çoğunluk hisselerinin yerli siyahlara devir işlemlerinin tamamlanacağını bildirdi.

İktidar partisinin güçlü bakanı Kasukuwere , uzun zamandır beyaz maden sahiplerini hisselerinin yüzde 51’ini siyahlara devretmeleri için zorluyor. Basına konuşan Kasukuwere, “Madenlerin üzerindeki tozu kaldırmalı ve daha önce kararlaştırılan transferleri gerçekleştirmeliyiz.” dedi.

Bakan, Johannesburg Borsası’nda işlem gören dünyanın ikinci büyük platin üreticisi Impala Platinum’un, Zimbabve şubesi Zimplats firması hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Implats’ın görevi devreden CEO’su David Brown ile Kasukuwere arasında şiddetli tartışmalar medyaya yansımıştı. Zimbabve’nin bağımsız bir devlet olduğunu, madenleri işletmenin Zimbabveli siyahların en doğal hakkı olduğunu söyleyen Kasukuwere, öte yandan madenlerin kamulaştırıldığı iddialarını yalanladı. Zimbabve, İngiltere’den bağımsızlığını kazandığı 1980’de, yüzyıllardır verimli topraklarını işleyen beyazları ülkeden kovmuş ve bütün çiftliklere el koymuştu. Güney Afrika’dan sonra dünyanın en zengin platin rezervlerine sahip Zimbabve, aynı zamanda kazançlı altın ve elmas madenleri ile de yatırımcıların gözdesi bir ülke. Zimbabve’de, dünyanın en büyük kıymetli taş üreticisi Anglo American Platinum, Rio Tinto ve Mwana Afrika gibi isimler faaliyet yürütüyor .