DPÜ'de ''TÜBİTAK Üniversitelerle Buluşuyor'' Etkinliği

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından yürütülen ''TÜBİTAK Üniversitelerle Buluşuyor'' etkinlikleri kapsamında Dumlupınar Üniversitesi'nde bilgilendirme ve eğitim toplantısı yapıldı.

DPÜ Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, etkinlik, akademik araştırma projeleriyle sanayi ve kamu kuruluşlarına ait Ar-Ge projelerini desteklemek, toplantı ve yayınları teşvik etmek, geleceğin bilim insanlarına öğrenim hayatları boyunca burslar vermek ve bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında uluslararası işbirliği imkanları oluşturmak amacıyla gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndaki etkinliğin açılışında konuşan DPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kaan Erarslan, üniversiteleri sadece bilgilerin aktarıldığı, mesleki bilgilerin verildiği bir ortam değil, bilgilerin üretildiği yerler diye niteledi.

Üniversitelerde üretilen projelerin hayata geçirilmesi için desteğe ihtiyaç duyulduğunu bildiren Prof. Dr. Erarslan, şunları kaydetti:

''Aslında üniversiteler bilgilerin üretildiği ve projelendirildiği yerlerdir. Buradaki bilim adamları bu iki fonksiyonu icra ediyor. Üçüncü kısma gelince de lokal olabilir, kendi öz kaynaklarıyla olabilir, ulusal veya uluslararası bir proje desteğine ihtiyaç duyuluyor. İşte bu manada ülkemizin ulusal proje destekçisi, bilim adamı destekçisi rolünü üstlenmiş olan ve özellikle son 10 yıl içinde fevkalade güzel organizasyonlar yapan TÜBİTAK burada.''

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Dairesi Yurt Dışı Burslar Müdürü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ise proje kapsamında haziran ayı sonuna kadar Türkiye'deki bütün üniversiteleri gezerek Ar-Ge ile bilim insanlarına destekler hakkında bilgi vereceklerini anlattı.

TÜBİTAK'ın misyon olarak vatandaşların Türkiye'nin bilgi oluşturma kapasitesini artırmakla görevlendirildiğine işaret eden Prof. Dr. Güran, ''Bu görevi TÜBİTAK kendisi ne kadar yerine getirebilir- Sınırlı imkanlar olduğunu düşünüyorum. Bu görevi yerine getirirken en temel paydaşları üniversitelerdeki, özel sektördeki araştırmacılardır'' dedi.

Daha sonra, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı'ndan uzmanlar Selda Ulutaş ve Fatih Esen tarafından akademisyenlere yönelik sunumlar yapıldı .
Kaynak: AA