Adapazarı Süpürge İmalatçıları Odası Başkanı Babacan'dan Açıklama

Teknolojiye yenik düşen süpürgeciler, belediyelerden temizlik ihalesi şartnamelerine tel süpürge kullanımını teşvik edici maddeler koyarak mesleği korumalarını istiyor.

Sakarya'da yaklaşık 1 asırdır sürdürülen tel süpürge üretimi, teknolojik gelişmelerle birlikte durma noktasına geldi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin Güneşler Mahallesi'nde inşa ettiği Süpürgeciler Sitesi'nde baba mesleğini devam ettiren süpürge imalatçıları, mesleğin geleceğine sahip çıkmak için belediyelerden yardım bekliyor.

Adapazarı Süpürge İmalatçıları Odası Başkanı Bilal Babacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 45 yıldır süpürge ürettiğini belirterek, talep azlığı nedeniyle tel süpürge üretiminin durma noktasına geldiğini söyledi.

Süpürge otu tohumunun 1600'lü yıllarda Osmanlı denizcileri tarafından Senegal'den Balkanlara getirildiğini, tohumunun hayvan yemi olarak kullanıldığını ifade eden Babacan, süpürge otunun 1850'li yıllardan beri süpürge üretiminde kullanıldığını belirtti.

Süpürge üretiminin Edirne'den Anadolu'ya yayıldığını kaydeden Babacan, ''El işçiliğiyle üretim yapan sektör teknoloji karşısında geriledi ve rekabet gücü kalmadı. Yapay olarak üretilen ve insan sağlığına hiçbir katkısı olmayan petrol artığından üretilen süpürgeler doğal süpürge tüketimini azaltıyor. 20 yıl önce 300 esnafımız bu işle uğraşıyordu. Şu anda 100 esnafımız var. Kullanım alanı olmadığı için meslek erbapları da tükeniyor ancak elimizden geldiğince sektörü ve bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Sokakların süpürülmesinde kullanılan plastik süpürgelerin insan sağlığına zarar verdiğini öne süren Babacan, ottan üretilen süpürgelerin sağlıklı olduğunu söyledi.

Çeşitli ülkelerde incelemelerde bulunduğunu ifade eden Babacan, AB üyesi olan Hollanda, Almanya, Fransa, İngiltere ve Belçika gibi ülkelerin sokak temizliğinde doğal süpürge kullandığını belirtti.

İspanya'nın süpürge üreticilerini desteklemek amacıyla doğal süpürge kullanımına geçmeye çalıştığını kaydeden Babacan, Türkiye'deki belediyelerden de aynı desteği beklediklerini ifade etti.

Petrol artıklarından üretilen süpürgelerin ucuz olduğu için tercih edildiğini belirten Babacan, şöyle konuştu:

''Petrolden süpürge üretimi işin kolay tarafı. Kalıplara döküp yapabiliyorsunuz. Ucuz olduğu için tercih ediliyor. Sokaklarımız hala 'naylon artığı' dediğimiz süpürgelerle temizlenmeye çalışılıyor. Büyük şehirlerin temizlik ihalesi şartnamelerine ürettiğimiz tel süpürgelerin kullanılması konusunda madde konulmasını istiyoruz. Belediyelerimiz bu konuda bize yardımcı olsun. Hem sağlıklı bir iş yapmış hem de bu mesleği ayakta tutmuş olurlar. Onların desteğini bekliyoruz. El emeği, göz nuru mesleklerimizi yaşatmaya çalışmalıyız. Bu değerlerimizi, sanatımızı kaybetmemeliyiz.''

-''Çırak yetişmiyor''-

47 yıllık süpürge ustası Nazım Çay da kaliteli süpürgenin en önemli unsurunun tohum olduğunu söyledi.

Hasat mevsiminde tarladan toplanan sapların tek tek ayrılarak süpürge haline getirildiğini belirten Çay, sanayi üretiminin artmasıyla el yapımı süpürgelerin tercih edilmemeye başlandığını bildirdi.

Çay, ''Artık meslekte çırak yetişmiyor. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar çıraklarımız vardı. Artık bu işi meslekten saymıyorlar. Mesleğimiz, ayakkabıcılık ve tamircilik gibi teknolojinin gazabına uğradı. Bu üretimi yapacak, arkadan gelecek bir nesil yetişmiyor artık'' dedi .
Kaynak: AA