Polis Teşkilatı'nın 167. Kuruluş Yıldönümü Törenlerle Kutlandı

Mersin'de Türk Polis Teşkilatı'nın 167. kuruluş yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz'ün Atatürk Anıtı'na çelenk koyması ile başladı ve saygı duruşu ile İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Daha Sonra açılış konuşmasını yapan Arif Öksüz, teşkilatın 167 yıllık sürede her alanda kendini yenilediğini ve geliştirdiğini, teşkilatın başarısındaki sırrın, perSonelin yüzde 87'sinin fakülte ve yüksekokul mezunu olması, daha önemlisi milletinden aldığı destek ve güç olduğunu kaydetti.

Hedeflerinin Mersin'de yaşayan herkesin günün her saati, hiçbir güvenlik kaygısı duymadan huzur içinde yaşamalarını sağlamak olduğunu dile getiren Öksüz, ''Bu sebeple Mersin Emniyet Müdürlüğü olarak 24 saat çalışıyor ve çalışmaya devam edeceğimize de söz veriyoruz. Yeter ki siz bize güvenin ve desteğinizi sürdürün'' dedi.

-Libya polisi Mersin'de eğitilecek-

Türk Polis Teşkilatı'nın sadece kendi perSonelini yetiştirmekle kalmayıp onlarca dost ve kardeş ülkenin güvenlik güçlerinin eğitimine de katkı sağladığını ifade eden Öksüz, ''Bunlardan biri de dost ve kardeş ülke Libya'dır. Önümüzdeki Temmuz ayında Mersin POMEM'de Libya devletine ait güvenlik güçlerinin eğitimine başlanacaktır'' dedi.

Türkiye'de hukuku içselleştirmiş, kendini karşısındakinin yerine koyan bir polis teşkilatı olduğunu vurgulayan Öksüz, ''Vatandaşlarımızın en ufak bir kaygı ve endişe taşımadan, Anayasa ve diğer yasalarda açıkça belirtilmiş olan hak ve özgürlüklerini özgürce kullanmalıdır. Bize düşen ise bu hakkın kullanımını kolaylaştırmaktır. Kurum olarak bunun farkındayız ve takipçisiyiz'' diye konuştu.

-Vali Güzeloğlu'nun konuşması-

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, Türk Polis Teşkilatı'nın perSonel, araç, gereç ve teknik donanım açısından dünyanın en güçlü polis teşkilatlarından biri haline geldiğini söyledi.

Polislerin, büyük sorumluluk ve risk taşıyan çalışma şartlarıyla, nasıl bir fedakarlıkla millete hizmet ettiklerini açıkça ortaya koyduklarını ifade eden Güzeloğlu, ''Bugün Türk Polis Teşkilatı, perSonel, araç, gereç ve teknik donanım açısından da dünyanın en güçlü polis teşkilatlarından biri haline gelmiştir. Tüm uluslararası camianın gıpta ile baktığı, halkımızın her fırsatta takdir ve övgü ile bahsettiği Türk Polis Teşkilatı'mızın, söz konusu üstün başarısını devam ettireceğine inancım tamdır'' dedi.

Teşkilatın, evrensel hukuk normları çerçevesinde, insan hakları temelinde, dünya çapında güvenlik hizmeti veren bir kuruluş haline geldiğini vurgulayan Güzeloğlu, şunları kaydetti:

''Mersin'de Türk polisinin Türkiye çapındaki başarısını görmekten mutluluk duyuyorum. Teşkilatın, İl Emniyet Müdürü başta olmak üzere, her düzeyde perSonelinin büyük bir özveri, içtenlik ve büyük bir emekle Mersin halkına her an, her zaman hizmeti taşımanın heyecanını yaşamalarını görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu yüzden polis günümüzde İl Emniyet Müdürü başta olmak bütün perSonelin çabaları ve gayretleri için içtenlikle teşekkür ederim.''

Güzeloğlu, Türkiye'nin bölgesel ve küresel ölçekteki güçlü yürüyüşüne Mersin nasıl zenginlik katıyorsa, Emniyet Teşkilatı'nın da Mersin'in bu güçlü yürüyüşüne aynı ölçüde değer kattığını belirterek, ''Mersin, Türkiye'nin 21. yüzyıldaki marka kenti olarak, güvenlik sorunun tamamen aşıp, her köşesinde can ve mal emniyetinin temin edildiği, huzur ve güven içerisindeki bir şehir olarak büyümesine devam edecektir'' dedi.

Konuşmaların ardından atıcılık ve resim yarışmalarında birinci olan öğrenciler ile teşkilat mensuplarına ödülleri verildi ve ardından tören, teşkilat üyelerinin resmi geçidiyle Sona erdi.

-Tarsus'taki kutlamalar-

Tarsus'ta Cumhuriyet alanı, Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende ise, bir konuşma yapan Tarsus Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy, çağdaş Türkiye Cumhuriyet'ini Sonsuza kadar var etmek ve onu yüceltmek, Atatürk ilke ve inkılaplarına sıkı sıkıya bağlı kalarak halkına hizmet etmenin Türk polisinin heyecanı ve gururu olduğunu söyledi.

Aksoy, Tarsus Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan her kademedeki polisin hizmetinde olduğu vatandaşının huzurunu, kendi huzuru saydığını, kutsal saydığı bu şerefli görevini büyük zevk ve azimle sürdürmeye kararlı olduğunu kaydetti.

Törende, bazı öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından, Vali yardımcısı ve Tarsus Kaymakam vekili Ahmet Hikmet Şahin, öğrencilere çeşitli armağanlar verdi. Halk Eğitim Merkezi folklor ekibinin gösterilerinin ardından polis memurları protokol ve katılımcılara gül dağıttı.

-Silifke'deki kutlamalar-

Silifke ilçesinde düzenlenen törende ise İlçe Emniyet Müdürü Volkan İmişçi, yaptığı konuşmada, şanla şerefle yazdığı 167 yıllık bir maziyi geride bırakan emniyet teşkilatının sadece Türkiye sınırları içerisinde değil, dünyadaki saygın yerini almış olmanın haklı gururunu taşıdığını kaydetti.

Türk Polisinin çağdaş ülkelerin kullandığı araç, gereç ve yöntemleri kullanmayı kendine amaç edinmiş, dünyada ortaya çıkan gelişmelere paralel olarak milletimizin değişen beklentilerine cevap vermek için sürekli kendini yenilemiş olduğunu ifade eden İmişçi, şunları söyledi:

''Emniyet teşkilatı, toplumda huzuru ve düzeni sağlama, vatandasın can ve mal güvenliğini koruma, kanunun hakimiyetini ve devlet otoritesini sağlama gibi çok önemli ve hayati görevleri üstlenmiştir. Bizler bu görevi yerine getirirken, Demokratik, Laik ve Sosyal Hukuk devletinin bir kurumu olduğumuzu asla unutmuyoruz. Çünkü adalete dayanmayan güç zorbalıktır, zalimliktir; ama kuvvete dayanmayan adalette aciz olur. Hukuk devletinde Polis adalete dayalı bir kuvvettir. Onun için zalim değildir. Adaletlidir korkulan değil, güvenilen bir güçtür'' dedi.

İmişçi'nin konuşmasının ardından öğrencilerin polis konulu şiir ve kompozisyonlarını okuduğu törende, Polis Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen Polis Kupası Voleybol Turnuvası'nda dereceye giren takımlara, turnuvada görev alanlara, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Kortej geçişiyle Sona eren törenin ardından Müdür İmişçi ve emniyet perSoneli Göksu Otel Restaurant'ta tebrikleri kabul etti.

-Gülnar'daki kutlamalar-

Gülnar İlçesi'nde Hükümet Konağı önünde çelenk koyma ile başlayan törende ise İlçe Emniyet Müdürü Hamza Bilgen, yaptığı konuşmada, Emniyet Teşkilatı'nın toplumda huzur ve güveni sağlamak, vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak, kanun ve devlet otoritesini sağlama gibi çok önemli ve hayati görevleri başarı ile yerine getirdiğini vurguladı.

Daha Sonra İlçe Emniyet Amirliği'nde devam eden törende, Hamza Bilgen, Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Hakan Dere ve Şehit Polis Babası Ahmet Bolaç, 167. Kuruluş Yıldönümü pastasını kesti.

-Erdemli'deki kutlamalar-

Erdemli ilçesinde düzenlenen tören de Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe'nin polis tören mangasını denetlemesi ile başladı.

Atatürk anıtına İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Dağı'nın çelenk koymasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Kaymakam Özefe, Emniyet Teşkilatı'nın, vatandaşlara daha yakın, daha sıcak, daha içten hizmet etmenin, emniyet ve asayiş hizmetlerini daha verimli, etkin ve çağdaş bir hale getirmenin ana hedeflerinden olduğunu dile getirdi.

Özefe, şunları söyledi:

''Polis teşkilatımız, güvenlik ve esenliğin sağlanması, kamu düzenin korunmasına yönelik sorumluluklarını halkımızın da desteğini alarak yerine getirme çabası içerisindedir. Son yıllarda modern demokratik hesap verilebilir anlayış içerisinde emniyet teşkilatımızın perSonelinin niteliğinin yükseldiği gibi buna paralel teknolojik imkanları kullanma kabiliyeti de önemli ölçüde artmıştır. Böylelikle suç ve suçlularla mücadelede daha kısa sürede başarıya ulaşmakta polis teşkilatının toplum nezdindeki güven duygusu daha üst seviyelere çıkmaktadır.''

Emniyet Müdürü Hüseyin Dağı da yaptığı konuşmada, ''Teşkilatımız vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü korumak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak gibi çok önemli ve hassas görevleri yerine getirmekte, bu görevi yaparken Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, Anayasa ve Demokratik Hukuk devleti kuralları çerçevesinde insan hak ve özgürlüklerini korumaya büyük önem vermektedir'' dedi.

Ülkenin huzur ve güveninin sağlanmasında kazanılan üstün başarının, milletin polise olan haklı güvenini ve manevi desteğini bir kat daha artırdığına dikkati çeken Dağı, ''Teşkilatımızın bu destek sayesinde daha başarılı işlere imza atacağı aşikardır. Teşkilat olarak her zaman milletimizin emrinde olacak ve gerekirse canımızı da feda edebileceğimiz herkes tarafından bilinmelidir. Şehitlerimize Allah'tan rahmet gazilerimize ve ailelerine uzun ömürler diliyorum'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Polis Haftası etkinlikleri kapsamında ilk ve ortaöğretim okulları arasında düzenlenen Şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ile halı saha futbol turnuvasında dereceye giren polis futbol takımlarına ve başarılı polislere ödülleri verildi.

Kaynak: AA