Sivas Milletvekili Ecder Özdemir'den Açıklama

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Merkez İlçe Teşkilatı'nın olağan kongresi yapıldı.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Sivas Belediyesi Nikah Salonu'nda gerçekleşen kongrede yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kelimenin tam anlamıyla ağır bir tabloyla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Ekonomide, siyasette, sosyal yaşamda sıkıntıları bir tarafa bıraktığını belirten Özdemir, ''Türkiye üzülerek söylüyorum vatandaşlardan oy alarak iktidara gelen AKP iktidarının yönlendirmesiyle demokrasiden, insan hak ve özgürlüklerinden, Cumhuriyetin temel değerlerinden hızlı bir şekilde sapmaya devam ediyor'' dedi.

Özdemir, 2 gün önce Cumhuriyet tarihi ve meclis tarihinde bir ilk yaşandığını ifade ederek, MHP ve AK Parti'nin ortaklaşa verdiği önergeyle Kur'an-ı Kerim'in ilköğretim okullarında seçmeli ders olarak kabul edildiğini anımsattı. Özdemir, şunları kaydetti:

''Bu önerge neydi. Elbette ki bu ülkedeki her vatandaşımız çocuklarının dinini öğrenmesini, Kur'an-ı Kerim'i öğrenmesini isteyebilir ayrı bir olaydır. Ama bu önergeyle önce iç hukuka ve yasalara aykırı olan bu 4+4+4 ucubesi anayasada aykırı bir teklif haline geldi. Anayasanın laiklik ilkesi ne yazık ki verilen bu önergeyle 2 gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ortadan kaldırılmıştır. 28 Mart itibarıyla laik, demokratik Cumhuriyet bitmiştir.''

Önergenin neleri hedeflediğini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

''Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen temel eğitim yasa teklifinde AKP iktidarının neyi hedeflediği bugünden itibaren daha iyi anlaşılmıştır. AKP ve MHP'nin ortaklaşa verdikleri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de geniş destek bulan Kur'an-ı Kerim'in ders olarak okutulması önergesi açıkça anayasamızın laiklik ilkesine aykırıdır. Mevcut müfredatta bulunan ve Avrupa insan haklarınca da anayasaya aykırı olduğu bilinen zorunlu din dersinin seçmeli hale getirilmesi beklenirken AKP çatıyı biraz daha yükselterek sadece imam hatiplerin orta kısmını yeniden açmakla kalmayıp bütün bir eğitim sistemini imam hatipleştirmiştir. Bu önergenin yasalaşmasıyla AKP Cumhuriyetle hesaplaşma projesini bir adım daha öne atmış olacaktır.''

Özdemir, Türkiye'de artık hukuk devletinden, adaletten, sosyal demokrasiden ve ileri demokrasiden bahsetme olanağı kalmadığını ileri sürerek, ''Çember giderek daralmıştır. Artık Türkiye bir üstü açık cezaevine dönüşmüş vaziyettedir. Herkesin telefonunun dinlendiği, kimin yarın neyle suçlanacağının belli olmadığı, Başbakanın emir ve talimatıyla işaret ettiği insanı tutuklayan özel yetkili mahkemeler aracılığıyla hukuksuzluğun arşı aleme çıktığı bu ülkede insanların adalete güveninin kaybolduğu bir topluluk üzerindeyiz ne yazık ki'' dedi.

Faaliyet raporu ve önergelerin okunmasının ardından bazı partililer oluşturulan listeye tepki gösterdi. Salonda bu nedenle zaman zaman gergin anlar yaşandı. Tek liste ile gidilen kongrede, Adil Keser merkez ilçe başkanlığına getirildi .