Dubai Metrosu 2017’den Sonra Kâra Geçecek

Dünyanın şöförsüz en uzun metrosu olarak bilinen Dubai Metrosu’nun 2017’de, şehiriçi otobüs sisteminin ise 2016’da maliyetini karşılamış olacağı bildirildi.

Bunun yanısıra toplu taşıma sistemini kullanan yolcu sayısında çok ciddi bir artış görüldüğü ve bu ulaşım sisteminin 411 milyon dolarlık tasarrufa yol açtığı ifade edildi.Yol ve Ulaşım Otoritesi Başkanı Mattar El Tayir, metronun beş yıl içerisinde maliyetini kurtarıp kâra geçmesinin beklendiğini ve artan yolcu sayısı, istasyonların isimlendirilmesi ve diğer reklamlardan gelen gelirler ile perakende dükkanların kiralanması ile bunun mümkün olduğunu kaydetti.

Londra’da düzenlenen bir demiryolu konferansında konuşan yetkili, metro sisteminde bazı kontratların yeniden gözden geçirildiğini ve yedek parçaların en iyi şekilde kullanılması neticesinde büyük tasarruf yapıldığını belirtti.

Benzer şekilde şehir içi otobüslerin rotalarının bazılarının değiştirilip bir kısmının da birleştirildiğini ve böylece petrol masraflarının azaltıldığını vurguladı.El Tayir, işe başladıklarında otorite olarak önlerindeki en büyük problemin şehirdeki trafik sıkışıklığı olduğunu ve bunu çözmek için gerekli adımları attıklarını söyledi.

Bir araştırmaya göre küresel krizden önce Dubai’deki trafik sıkışıklığının kaybedilen zaman üzerinden yıllık maliyeti 1 milyar 350 milyon doları buluyordu.Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin ticari merkezi Dubai’de toplu taşıma araçlarını kullananların sayısı 2005’te 91 milyon kişi iken bu rakam 2011’de 190 milyona çıktı. Böylece toplu taşımanın genel seyahatteki payı 2006’da yüzde 6 iken 2011’de yüzde 10’a ulaştı.Benzinin litresinin yaklaşık 50 sent olduğu BAE ve diğer Körfez ülkelerinde halk genellikle ulaşım için özel araçlarını kullanıyor .