'shadid'in Cesedini Ata Yükledik, Düşmemesi İçin De Bağladık'

Aylardır iç savaşın yaşandığı Suriye’deki gelişmeleri takip etmek üzere kaçak yollardan gittiği bu ülkeden Türkiye’ye dönerken ‘astım krizinden öldüğü’ iddia edilen Pulitzer ödüllü Amerikalı ünlü gazeteci Anthony Buddy Shadid'in (43) cesedini Türkiye'ye getiren foto muhabiri arkadaşı Tyler Portıs Hıcks (42) tanık olarak dinlendiği Adana Cumhuriyet Savcılığı’nda o dakikaları anlattı.

Astım krizine yakalanan Shadid 'i hayata döndürebilmek için büyük çaba gösterdiğini ifade eden Hıcks, başarılı olamadığını kaydetti.

Kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için cenazenin getirildiği Adli Tıp Kurumu 'na Shadid 'in eşi Nada Bakri ile Adana 'ya gelen Brezilya uyruklu ABD 'li foto muhabiri Hıcks, savcılıkta The New York Times Gazetesi Türkiye Temsilcisi Hatice Şebnem Arsu tercümanlığında 'tanık 'olara ifadesine başvuruldu. 8 Şubat'ta Türkiye'ye giriş yaptığını belirten Hıcks, uçakla Hatay'a geçip burada muhabir arkadaşı Shadid ile buluştuğunu dile getirdi. Gazetecilere vize verilmemesi sebebiyle Shadid ile birlikte iki gün sonra kaçak yollardan iki rehberin yardımıyla Suriye 'ye giriş yaptıklarını hatırlatan Hıcks, çatışmamaların yaşandığı bu ülkede bir hafta boyunca haber yaptıklarını belirtti.

Daha sonra aynı yoldan Türkiye'ye yaya olarak giriş yapmaya karar verdiklerine işaret eden Hıcks, “Yaya dönerken Shadid saat 20.00'de Suriye'de astım krizine yakalandı. Arkadaşımın daha önceden alerjilerinin olduğunu biliyorum. Ama bu kadar ciddi olduğunu bilmiyordum. Kendisini hayata döndürebilmek için çabaladım. Ancak, bu çabalarımdan başarılı olamadım. Cenazeyi, iki Suriyelinin yardımıyla temin ettiğimiz ata yükledik. Düşmemesi için de bağladık.”dedi. Anthony Buddy Shadid öldükten sonra yaklaşık bir saat yürüyüşle saat 22.00 'de hatırlamadığı bir noktadan Türkiye 'ye giriş yaptığına dikkat çeken Tyler Portıs Hıcks, cesedin taşınmasında kendisine yardımcı olan Suriyelilerin ise geri döndüğünü aktardı.


Shaddid 'in taşınmasına yardımcı olan Suriyelilere 'rehberlik anlaşması gereğince '1000 ABD doları verdiğini vurgulayan Hıcks, şöyle devam etti: “Türkiye'ye girdiğimizde yoldan geçenlerden yardım istedim. Çağrılan taksi beni ve ölen arkadaşımı cesedini Reyhanlı İtfaiye Müdürlüğü'ne getirdi. Daha sonra polise haber verdik. Adana'ya otopsi için yola çıkmadan önce arkadaşımın cesedi ile birlikte yaklaşık 8 saat Reyhanlı da kaldım. Arkadaşımın ölüm sebebi yakalandığı astım krizidir.”

BAKRI: EŞİMDE ASTIM VE KUVVETLİ ALERJİ VAR

Savcılıkta ifadelerine başvurulan Shaddid 'in eşi Nada Bakrı ise ölüm haberini The Newyork Times Gazetesi'nden telefonla aranması üzerine öğrendiğini ve Beyrut'tan uçakla Hatay'a geldiğini söyledi. Aynı gazetede muhabirlik yapan Nada Bakrı, eşinde astım ve kuvvetli alerji rahatsızlığı bulunduğunu ifade etti. Shaddid 'in ölümü dolayısı ile kimseden şikâyetçi olmadığını bildiren Nada Bakrı“ Ancak, eşim ileri derece at ve köpeklere karşı alerjisi olan birisiydi. Bulundukları yerde at ve köpeklerle temas halinde olduğundan dolayı bir alerji krizi yaşadığını düşünüyorum.”şeklinde konuştu.


The Newyork Times Gazetesi'nin muhabiri Shadid, Ortadoğu'yu iyi bilen gazetecilerden biri. Shadid, Hicks ile kaçak yollardan gittiği Suriye 'den dönerken 17 Şubat 2012 'de hayatını kaybetmişti. Astım krizinden öldüğü düşünülen Shadid 'in kesin ölüm nedeni otopsi işlemlerinin sonucunda beli olacak. Shadid 'in cenazesi Lübnan 'ın başkenti Beyrut 'ta toprağa verilmişti.