Şahinbey Ölümünün 92. Yıl Dönümünde Düzenlenen Anma Programı İle Anıldı

Şahinbey Belediyesi ismini aldığı ve Gaziantep Savunmasının önemli isimlerinden olan Şahinbey'i ölümünün 92. yıl dönümünde düzenlediği anma programı ile andı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan anma programın açılış konuşmasını yapan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, bundan 92 yıl önce bu cennet vatanı kurtarmak için hayatını seve seve feda eden Şaninbey ve tüm kahramanları andıklarını söyledi.

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtulması için başta Şahinbey olmak üzere Şehitkamillerin, Karayılanları ve Özdemirbeylerin vatanları için hayatlarını feda ettiklerine işaret eden Tahmazoğlu, şöyle konuştu:

''Gaziantep Savunması, dünyaya örnek olacak bir savunmadır. Bu savunma düzenli bir ordu ile silahı ve yiyeceği olmayan bir halkın mücadelesidir. Bu mücadelede çocuklar var. Çocuklar boş mermi kovanlarını toplayarak bu savaşlara katılmıştır. Dokurcum değirmeninde şehit olan 14 genç yaştaki çocuk bu mücadelede şehit düşmüştür. Kadınlar tüm imkansızlıklara rağmen mücadelenin içinde yer almıştır.

Bu mücadelede Şahinbey düşmanın cesaretini kırmak adına düşman komutanına yazdığı mektupta 'Bu toprakların her köşesinde bir atanın mezarı vardır. Adı belli olmayan zamanlardan beri Türkler bu topraklarda yaşamaktadır. Sadece siz değil tüm dünya bir araya gelse bizi bu topraklardan kimse ayıramaz. Yoksa sen hiç ömründe Türk esir yaşamaz diye duymadın mı-'' diyerek düşmanın cesaretini kırmıştır. Şahinbey'imizi ve tüm şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyoruz. Gazilerimizi uzun ömürler diliyorum.''

TRT Müzik kanalında canlı olarak yayınlanan anma programında, ilk olarak, 19 Mayıs Lisesi öğrencileri Yunus Barun ve Fatma konut isimli öğrenciler, Şahinbey ile ilgili okudukları şiirlerle salonda bulunanlara duygulu anlar yaşattı.

Şahinbey Belediye tarafından hazırlatılan Şahinbey'in hayatını ve şehit edilişini anlatan tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra sahne alan TRT Ankara Radyosu sanatçılarının okudukları Gaziantep türküleri ve Türkiye'nin değişik bölgelerinden okudukları kahramanlık türküleri ile anma programına renk kattı.

Program sonunda Gaziantep Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu katkılarından dolayı TRT Ankara Radyosu Sanatçıları Koro Şefi Mehmet Üçer ve Tarihçi Yazar Adil Dai'ye buket verdi.

Şahinbey Kültür Merkezinde düzenlenen anma programına, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi Başkan Vekili Sebahat Demir, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, Şahinbey İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülhalim Ünverdi, Gaziler Vakfı, Şehit Aileleri Derneği üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.