Nazarbayev, Cıca Uluslararası Arenadaki Etkinliğini Artırmalı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkesinde görev yapan yabancı büyükelçilere hitap etti.

Nazarbayev, konuşmasında, Asya 'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı 'nın(CICA), uluslararası ilişkilerde daha aktif rol alması gerektiğinin altını çizdi.

Başkent Astana 'daki Akorda Sarayı 'nda akrediteli büyükelçilere biraraya gelen Nazarbayev, CICA 'nın Avrasya 'da ve küresel alandaki ilişkilere yeni bir boyut kazandıracağına olan inancını dile getirdi. CICA 'nın değişen yenidünya konjöktöründe herkesin güvenebileceği bir örgüt olma yolunda olduğunu vurgulayan Kazak lider, üye ülkeleri örgütün etkinliğini artırması konusunda daha aktif rol almaya davet etti.
Cumhurbaşkanı Nazarbayev 'in yılda bir yaptığı bu toplantının ana gündemlerinden biri de ekonomik işbirliği oldu. Büyük yatırım şirketlerini Kazakistan 'a yatırım yapmaya davet eden Nazarbayev, gelecek şirketlere her türlü imkanı sağlayacaklarını kaydetti. Kazakistan 'ın yeni kalkınma programında yer almanın herkes için iyi bir fırsat olduğunu hatırlatan Nazarbayev, e-devlet, yolsuzlukla mücadele, iş için idari engellerin azaltılması gibi konularda büyük mesafelerin kazanıldığını, kamu özel ortaklığı dahil her türlü yabancı yatırıma açık olduklarını dile getirdi.

ORTA ASYA 'DA SERBEST TİCARET BÖLGESİ KURULSUN


Kazakistan 'ın Orta Asya ülkeleri ile ekonomik entegrasyona her zaman destek verdiğine dikkat çeken Nazarbayev, Orta Asya ülkeleri arsında Serbest Ticaret Bölgesi 'nin kurulmasını teklif etti.

Orta Asya 'nın dünyanın küresel merkezlerinden biri olma potansiyeline sahip olduğunu , Kazakistan 'ın ve komşu ülkelerin gerekli karayolu ve demiryolu ağına sahip olduğunu belirten Nazarbayev, bölgede çıkan petrol ve gazın Avrupa 'ya çok rahat bir şekilde ihraç edilebileceğini kaydetti.

Orta Asya 'daki hidroelektrik potansiyelin iyi değerlendirilmesi adına komşu ülkeler ile karşılıklı yarar ilkeleri gözetilerek su ihtilaflarının giderilmesine hazır olduklarını vurgulayan Nursultan Nazarbayev, dünyanın en büyük uranyum rezervlerine sahip Kazakistan 'ın barışçıl nükleer enerji konusunda planlamalar yaptığını, ülkesinin çıkarlarının bölge ülke çıkarlarıyla örtüştüğünü söyledi.

G-20 YERİNE G-GLOBAL KURULSUN

Dünyada G-8 ve G-20 örgütlerinin küresel finans sorunlarına cevap veremediğini vurgulayan Kazak lider, 'G-Global 'ın kurulmasını önerdi. Birleşmiş Milletler bünyesinde tüm devletlerin katılımıyla krizle mücadele ve çözüm üretme adına G-Global 'ın kurulması ile anti kriz paktının kurulacağını kaydetti.

Nazarbayev, bağımsızlığının yirminci yılını kutlayan Kazakistan 'ın aynı zamanda Çin, İngiltere, Fransa, Almanya ve Türkiye gibi ülkelerle de diplomatik ilişkilerin kurulmasının yirminci yılını kutlamanın verdiği sevinci dile getirdi.

Kazakistan 'da görev yapan büyükelçilerin duayeni Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi İbrahim Hasan Saif, Cumhurbaşkanı Nazarbayev 'e gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür etti. Türkiye 'nin Kazakistan Büyükelçisi Lale Ülker ve CICA Genel Sekreteri M. Çınar Aldemir 'in de hazır bulunduğu toplantıya Kazakistan 'da akredite olan 78 büyükelçi ve temsilci katıldı.