“İki Parmağımdan Birisi Lazımsa Veririm”

Kardeşinin verdiği karaciğer ile hayata tutunan Şanlıurfalı çiftçi Mustafa Akbaş (41), organ bağışının önemini “Benim şu an iki parmağımdan birisi lazımsa onu vermek isterim" sözleriyle ifade etti.

“İki Parmağımdan Birisi Lazımsa Veririm”
Mustafa Akbaş, 6 ay önce rahatsızlanınca organ nakli olması gerektiği söylendi. Akbaş, kardeşi Talat Akbaş 'ın ısrarı üzerine ameliyat olmak için Bursa 'ya geldi. Akbaş, Acıbadem Bursa Hastanesi 'nde Prof. Dr. Remzi Emiroğlu yönetimindeki ekip tarafından 13 Mart tarihinde ameliyat edildi.

Kardeşinden alınan karaciğerle yeniden hayata tutunan Mustafa Akbaş, başka nakil olmayı istemediğini, ancak kardeşinin ısrarları üzerine kabul ettiğini dile getirdi. Konuşurken duygulandığı gözlenen Akbaş, şunları ifade etti: “Allah 'a çok şükür iyiyim. Benim şu an iki parmağımdan birisi lazımsa onu vermek isterim. Niye vermeyeyim.”

Abisine karaciğerini veren Talat Akbaş (32) ise gönüllü olarak karaciğerini verdiğini belirterek, “Ağabeyim olduğu için hiç düşünmeden verdim. Evliyim, iki çocuğum var. Eşimle görüştüm, hoş karşıladı. Hocalarımız sağ olsun. Çok iyi durumdayız. Bence bir sıkıntı olmaz. Herkes organ versin. Karaciğer, zaten kendini yenileyen bir organ.” diye konuştu.

Acıbadem Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kaya Aksoy da hastanede 8 böbrek nakli yaptıklarını hatırlattı. Özel hastanelerde ilk kez canlıdan canlıya karaciğer nakli yapıldığını ifade eden Aksoy, şunları kaydetti: “Bir kardeşten aldığımız karaciğeri diğer kardeşe nakletmek suretiyle canlı karaciğer nakli yapmış olduk. Dün de kadavradan bir karaciğer nakli gerçekleştirdik. Karaciğer nakli gerçekten zor bir iş. Bir çok branşın iştiraki ile çalışıyor. Çok iyi anestezi, yoğun bakım, dahili, kardioloji, nöroloji ve psikiyatri grubunun ekip olarak çalışması lazım.”

Karaciğer naklini gerçekleştiren ekibin başında bulunan Prof. Dr. Remzi Emiroğlu ise ameliyat sürecini şöyle anlattı: “İlk ameliyatımızdı ama çok da zor olmadı. Güzel bir ameliyat oldu. Ardından bir kadavradan nakil yaptık. Yarın da bir anne oğluna karaciğerini verecek. Sabah başladık ve 14 saatten uzun sürdü. En zor kısmını atlattılar. Verici normal hayatına devam edecek. Bir ay sonra karaciğeri eski boyutuna ulaşacak. Alıcının kontrolleri olacak bir yıl sonra normal bir hayata dönebiliyor.”

Herkesi organ bağışlamaya çağıran Emiroğlu, “Bizim daha çok istediğimiz organ bağışını insanlara anlatabilmek. Türkiye 'deki böbrek nakillerinin yüzde 50 'si, karaciğer nakillerinin de yüzde 75 'i canlıdan yapılıyor. Tabiî ki kadavradan yapılmasını tercih ederiz. Bu konuda insanlardan duyarlılık ve bağış bekliyoruz.”